25 July 2012

.. puding triffle la pulok !! ..


.. salam alaik ..

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini 
dalam nikmat ISLAM & IMAN

apa habaq hari ke 5 puasa ?
hope smuanya okei
as for me so far so good..
berpuasa semasa mengandung memang mencabar tapi alhamdulillah masih bertahan..
kuat semangat anak ummi..

okei,tajuk entry kali ni
PUDING TRIFFLE
actually,nak kata mengidam rasanya x kot sebab dah 8 bulan pun..hihi..jadi leh kata juadah utk berbuka puasa je la ye.yong memang suka makan agar2,puding,aiskrin & yang sama waktu dengannya.
maka nak dijadikan cerita,dengan bantuan incik GOOGLE,yong godek2 resepi yang ada..
salam blog kak azie and resepi dari anak menakan pupu ( anak spupu yong ) rohaida
boleh layan FB anak manakn pupu yong utk oder cake & macam2 benda alah yang ada..yum yum 
( meh klik  Sis cake house & cafe okei )


ni la triffle yang anak mnakan pupu yong buat..
menarik x ??



ni plak yang yong buat petang tadi
amacam ? menarik x ??
okei..cakap banyak x mo..meh skodeng resepi
senang ja utk korang buat ^^
tapi biasa la klu memasak..KENA BANYAK SABAQ!

BAHAN KEK SPONGE :-) (yg ready made pun boleh)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
- yong beli yang ready made,senag & cepat..wahaha

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa



( Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan 
api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat )


BAHAN JELLY :-)
1 paket strawberry jelly powder (brand nona)
dua cwn air panas

 ( Satukan semua bahan2 untuK jelly dalam Bekas sesuai,kacau hingga larut .Ketepikan dan biar sejuk sedikit. )

- yong guna agar2 biasa ja..jelly powder maniss sgt..

BAHAN LAIN :-)
1 tin buah koktel, asing jusnya

cara-cara :
Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi kecil2. 
susun dlm bekas sesuai.
Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel.
1st layer leh masukkan agar2 or jelly.bagi dia keras cikit.then boleh masukkan buah2an 
Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap.susun buah lagi.
 Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. 
Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
*kalau nak lagi best, boleh buat byk2 layer

okei
selamat mencuba ^^

p/s : next time nak buat tamo guna buah dlm tin,nk try fresh fruits plak 
sbb buah2 dlam tin rasa manis sgt~


4 comments:

  1. tq maklong promoter page..hehe..raya ni meh makan kek preee k..hehe

    ReplyDelete
  2. Wah sedap tu. Tapi rasanya guna jelly lagi sedap dari agar agar

    ReplyDelete
  3. kak azie : lbih krg je kak..hihi ^^ xpe,y pnting ikut tukang msknya..y mn dia bkenan guna,guna..msuk perut,sedap ^^

    ReplyDelete