30 July 2012

.. puding karamel ..


 .. salam ..

alhmdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

wah,sejak dua menjak ni
blog yong dah jd mcm blog masakan la pulak
resepi memanjang
requested by frienz la kunun
ekeke

tapi yong pun godek2 blog masakan gak
pastuh combine apa yang patut

ha,hari ni yong buat puding karamel
senang ja orang kata
meh godek2 resepi yong pulak.
buat simple ja sebab x mo banyak2 nanti x habis makan
membazir~

bahan2 :

untuk puding

1- telur 3 biji
2- susu cair ( 1/2 tin je sebab nak buat sikit )
3- esen vanila ( 1 sudu kecil )
4- tepung jagung / kastard ( 1 sudu. klu lebih nanti puding keras )

gula hangus

1 cawan gula
sedikit air ( lebih kurang secawan )


Cara2 :

1- Bahan2 untuk puding di blender - ketepikan

2- masak gula dengan api perlahan , bila gula mula cair masukkan air sedikit demi sedikit
( perlu kesabaran ye kawan2 sebab awal2 gula akan berketul.. API SLOW ye )

3 - bila gula dah hancur , cair sampai kaler perang ,tutup api 
( jangan lelama sangat sebab nanti rasa gula hangit time makan )
then boleh masukkan gula hangus dalam loyang

4 - masukkan puding yang di blender ke dalam loyang

5- kukus puding dalam 15-20 minit


jeng jeng..

ni la hasilnya ^^



selamat menjamu selera ~

No comments:

Post a Comment