04 November 2012

.. Qurratul Ain - Siti Zubaidah Bee ..

8:33 PM 5 Comments


.. salam ..

wah , lama bebenor x menaip dlm blog ni
ada setahun x ??

okei , entry kali ini mengenai Qurratul Ain yang bermaksud penyejuk mata
dengan kata lain cahaya mata yong + suami
alhmdulillah,stelah menanti selama 40 minggu . 
lahirlah permata hati kami yang diberi nama Siti Zubaidah Bee pada 26 /9 /2012
actually,due date 15 / 9 tp doc bg tempoh 10 hari , x bsalin jugak induce 
maka , siti zubaidah sronok duduk dlm perut ummi dia,
doktor keluarkan dia..hihi






hari ni zubaidah dah sebulan 10 hari ( 40hari dah)
alhmdulillah,yong + suami dapat merasa nikmat Allah menjadi ibu bapa
Ya Allah , kau permudahkanlah segala urusan kami,
jadikan zuriat kami sebagai penyejuk mata ,
hamba yang solehah dan taat kepadaMu..ameen




02 August 2012

.. Harrods Tote bag Giveaway by Liza Razak ..

11:56 PM 5 Comments

( nampak gambar nih ? klik utk info lengkap ye .. )

.. salam ..

okei..lama btoi x masuk contess @ giveaway nih
tetiba dok mlawat blog si AHLAM terasa nak join
mengisi masa terluang
mana nak pi tau,ada luck kan..

Tema gambar adalah " My Favourite Outfit ".
maka .. meh skodeng gambar mana yong punya fevret aoutfit ^^




layan je la outfit y x seberapa nih..
( baju tu buat sendiri weh zaman blajaq menjahit dulu )
hahahahah

okei
done ^^

.. gambar KONVO lagi...

11:07 PM 4 Comments

salam ..
alhamdulillah masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

ekekek..
ada entry best hari ni 
GAMBAR KONVO DAH SAMPAI..
pakcik posmen baru ja hantar tadi..
yeeha

maka
meh la kita layan 3 keping gambar yang pakcik posmen 
hantar tadi
( klik gambar untuk tumbesaran yang sihat )
 





okei..
done with today`s entry
waiting for family photo plak~

01 August 2012

.. bosan ..

6:23 PM 0 Comments

.. salam ..

pekabo hari nih ?
hope sihat2 belaka la ye

alhmdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam bikmat ISLAM & IMAN

puasa dah masuk fasa 10 malam kedua Ramadhan
syukur masih x kantoi walaupun pagi2 still muntah2 
8 bulan mengandung still vomiting..sabo je la

so,aktiviti hari ni xda apa
dok uamh rehat2 je la

30 July 2012

.. puding laici yum yum ..

6:22 AM 0 Comments

.. salam ..
alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini dalam
dalam nikmat ISLAM & IMAN

amacam posa hari ni ?
hope okey lagi

mari kita godek resepi
PUDING LAICI yum yum
hihihi


okei,layan mata dulu ^^



Bahan2 nya :

1- 1/2 tin susu cair
2- 1/2 tin laici
 3- boleh masukkan gula / susu pekat untuk maniskan puding
* kalau nak puding yang pink or kaler-maler,
leh add-on apa2 perisa yang anda suka

( blender ketiga-tiga bahan )

4 - sedikit agar2 & 2 cawan air
( masak sampai hancur agar2 )

Cara2 : 

1- Masak agar2 sampai hancur
perlahankan api & masukkan bahan2 yang di blender

susun laici mengikut kretiviti anda
masukkan dalam bekas & sejukkan dalam peti ais

siap ^^

.. puding karamel ..

6:11 AM 0 Comments

 .. salam ..

alhmdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

wah,sejak dua menjak ni
blog yong dah jd mcm blog masakan la pulak
resepi memanjang
requested by frienz la kunun
ekeke

tapi yong pun godek2 blog masakan gak
pastuh combine apa yang patut

ha,hari ni yong buat puding karamel
senang ja orang kata
meh godek2 resepi yong pulak.
buat simple ja sebab x mo banyak2 nanti x habis makan
membazir~

bahan2 :

untuk puding

1- telur 3 biji
2- susu cair ( 1/2 tin je sebab nak buat sikit )
3- esen vanila ( 1 sudu kecil )
4- tepung jagung / kastard ( 1 sudu. klu lebih nanti puding keras )

gula hangus

1 cawan gula
sedikit air ( lebih kurang secawan )


Cara2 :

1- Bahan2 untuk puding di blender - ketepikan

2- masak gula dengan api perlahan , bila gula mula cair masukkan air sedikit demi sedikit
( perlu kesabaran ye kawan2 sebab awal2 gula akan berketul.. API SLOW ye )

3 - bila gula dah hancur , cair sampai kaler perang ,tutup api 
( jangan lelama sangat sebab nanti rasa gula hangit time makan )
then boleh masukkan gula hangus dalam loyang

4 - masukkan puding yang di blender ke dalam loyang

5- kukus puding dalam 15-20 minit


jeng jeng..

ni la hasilnya ^^



selamat menjamu selera ~

26 July 2012

.. barang baby ^^ ..

12:49 AM 0 Comments

.. salam ..

yeeha..
aktif meng-update blog ye hari ni
kali nih dgn entry utk mom-wanna-be

barang2 apa nak beli untuk baby?
nak bawa apa msuk labour room?

hihi..this is my 1st time having baby so kena la rajin bertanya pd 
orang2 y dah berpengalaman
so..jom chek-it-out amenda yang dah yong beli
.. sekadarnya ..


lampin anakku ( kain x jarang..sesuai la utk baby )
pet-pet untuk newborn baby..


yang ni untuk mummy dia..hihi


ni plak bebaju untuk baby..yong beli 4 pasang dulu..nanti beli lagi ^^
xtau la boboy ka gugurl sebab scan x nampak jantina.
so hentam ja kaler-maler


hood + selimut baby , minyak telon


yang ni dah packing masuk raga

oh ye..jgn lupa basuh la dulu baju2 and lapin baby tu
jgn dok wat lawak buka plastik lak kat spital nanti

sekadar tu la yong shopping utk baby
selebihnya kemudia
tilam + bantal kabu tok dia buatkan
abah dah belikan kelambu
erm..rasanya lengkap dah
owh..makanan untuk ibu time dalam ward nanti abahnya yang akan handle

ha..tlupa lak tentang tajuk entry
nak bawa apa masuk labour room
ekeke

meh nak inform
- take note okei -

asingkan
- 2 psang baju baby + sarung tangan,kaki
- 2 helai lampin
- 2 helai pampers ummi
- tuala
 ( yang ni ja bagi kat nurse bila dah nak bersalin, 
yang lain raga y penuh segala bagai tu bagi abah dia pegang...hahahah )

okei... sekian ^^

25 July 2012

.. 33 weeks..menanti dalam debaran! ..

9:58 PM 0 Comments

.. salam ..
alhmdulillah,msih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

amacam posa hari ke6 ?
dah kantoi ka belum ? hihi
alhmdulillah,yong & baby masih puasa.
maka minggu ni dah minggu ke 33
jap ja rasa..syukur ya allah

pagi semalam yong gi klinik
as usual utk chek perut & scan baby
hihi..baby dah 1.8kg ( normal la sbb 8bln baby dlm 2kg dah )
cuma umminya yang dok turun berat badan x habis2 lg
eheh..time bujang dulu diet x menjadi
xpernah turun pun tp time mngandung nih,menjadi2 lak turun berat badan..
haha..mau slim kah ?
aiyo..slim ? 
serius cakap bila dah 8 bulan ni berdiri lama2 
trasa sakit pinggang.al maklumla,SARAT dah
nak keliling bazar ramadhan pun 
dah x larat..
hahaha

.. puding triffle la pulok !! ..

6:34 AM 4 Comments

.. salam alaik ..

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini 
dalam nikmat ISLAM & IMAN

apa habaq hari ke 5 puasa ?
hope smuanya okei
as for me so far so good..
berpuasa semasa mengandung memang mencabar tapi alhamdulillah masih bertahan..
kuat semangat anak ummi..

okei,tajuk entry kali ni
PUDING TRIFFLE
actually,nak kata mengidam rasanya x kot sebab dah 8 bulan pun..hihi..jadi leh kata juadah utk berbuka puasa je la ye.yong memang suka makan agar2,puding,aiskrin & yang sama waktu dengannya.
maka nak dijadikan cerita,dengan bantuan incik GOOGLE,yong godek2 resepi yang ada..
salam blog kak azie and resepi dari anak menakan pupu ( anak spupu yong ) rohaida
boleh layan FB anak manakn pupu yong utk oder cake & macam2 benda alah yang ada..yum yum 
( meh klik  Sis cake house & cafe okei )


ni la triffle yang anak mnakan pupu yong buat..
menarik x ??



ni plak yang yong buat petang tadi
amacam ? menarik x ??
okei..cakap banyak x mo..meh skodeng resepi
senang ja utk korang buat ^^
tapi biasa la klu memasak..KENA BANYAK SABAQ!

BAHAN KEK SPONGE :-) (yg ready made pun boleh)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
- yong beli yang ready made,senag & cepat..wahaha

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa



( Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan 
api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat )


BAHAN JELLY :-)
1 paket strawberry jelly powder (brand nona)
dua cwn air panas

 ( Satukan semua bahan2 untuK jelly dalam Bekas sesuai,kacau hingga larut .Ketepikan dan biar sejuk sedikit. )

- yong guna agar2 biasa ja..jelly powder maniss sgt..

BAHAN LAIN :-)
1 tin buah koktel, asing jusnya

cara-cara :
Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi kecil2. 
susun dlm bekas sesuai.
Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel.
1st layer leh masukkan agar2 or jelly.bagi dia keras cikit.then boleh masukkan buah2an 
Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap.susun buah lagi.
 Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. 
Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
*kalau nak lagi best, boleh buat byk2 layer

okei
selamat mencuba ^^

p/s : next time nak buat tamo guna buah dlm tin,nk try fresh fruits plak 
sbb buah2 dlam tin rasa manis sgt~


14 July 2012

.. my 2nd convocation day !! ..

8:47 AM 0 Comments

.. salam alaik ..

alhamdulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat
ISLAM & IMAN..syukur

haha..malam-malam ni trasa nk wat entry
kengkonon mood tgh baek
so..layan je la ye

alhmdulillah
13/7/2012 yong berkonvo untuk kali kedua
1st degree kat INSANIAH then IPG Kampus Ipoh
alhamdulillah ya Rabb
hanya padamu aku bersyukur

kitorang sidang ke 7,hari last la..maktab lain dah mula dari hari isnin..
guru-guru sluruh malaysia berkonvo minggu lepas..
timbalan rektor IPG ucap SELAMAT DATANG KE KELUARGA PENDIDIK
Waa...sempoi !!

konvo kali ni sangat meriah dengan kehadiran insan-insan tersayang.
kali ni naik pentas pun berdua
xmau-mau si kecik dalam perut ni menendang sebelum ummi dia nak naik pentas amiks skroll.
mak ayah & adik turut meraikan konvo yong yang kedua..
syukur sangat2 dapat nikmat bersama keluarga

okei
kita layan pics time konvo!!!












09 July 2012

.. my 2nd convocation..is on its way..

9:13 PM 3 Comments


.. salam ..

alhmdulillah,syukur masih bnyawa hingga ke saat ini dlm nikmat ISLAM & IMAN

wah, minggu ni topik KONVO dipilih maka marilah kita berborak pasal konvo..hihi..actually,konvokesyen utk IPG seluruh malaysia dah bermula.. 10 - 13 julai 2012. kampus ipoh sidang last skali..means hari 13 hb tu,jumaat..yong akan bertolak ke sana i-allah 12hb dengan mak ayah,suami & baby..hihi..eksaited skit sbb nk bawa baby amik ijazah..i-allah..

SIDANG 7:
Bil
IPG Kampus
Bilangan Graduan
Pendaftaran dan Taklimat
Sidang, Tarikh dan Masa Konvokesyen
1
Pendidikan Teknik
255
11 Julai 2012 Pendaftaran 2.30 Ptg
(Ruang Legar Auditorium) Taklimat 4.00 Ptg
(Auditorium)

Sidang 6
13 Julai 2012
8.30 Pg -12.30 Tgh
2
Ipoh
662
3
Pendidikan Islam
409
Jumlah
1326


Tahniah pada semua graduan yang berjaya..
alhmdulillah,kputusan yong pun memberangsangkan utk Kursus Perguruan Lepasan Ijazah j-QAF ambilan 2011.Syukur sangat2..big thanks to beloved husband,anak ummi dlm perut,mak ,ayah , adik , kwn2 dan semua pensyarah IPG kampus IPOH.Setahun setengah yang mendewasakan dengan pelbagai dugaan & keseronokan..hihi..

maka konvo ni adalah konvo kdua yong..tahun 2009 dah grad from Kolej Universiti Insaniah utk Sarjana Muda Syariah and now untuk KPLI j-QAF plak..syukur ya allah..

so for now..waiting for posting la...skrang ni dok umah bina badan ( wlupun berat bdn turun ) wahahah..katanya area bulan 8 nak posting..KATANYA la..
raBbi yasSir wala tu`asSir
waj`alna minanNajihin..

kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah..

04 July 2012

.. 30 minggu sudah..another 6 weeks await~ ..

8:19 AM 2 Comments

.. salam ..

alhamdulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat ISLAM & IMAN

yeah..dah lama sangat x menaip kat sini so mlm ni layan crita Ameera smbil berblogging + facebooking..hahah..

syukur,kandungan dah masuk minggu ke 30..
i-allah ada lbih kurang 6 minggu berbaki.moga dapat ditempuh dengan penuh kesabaran..
spanjang tempoh 7 bulan mengandung,yong dah TURUN berat badan sbanyak 5kg lebih..
mak ai..banyak tuh.zaman x kawen dulu x penah2 turun cmtu..haha..baby nk bagi ummi dia slim la tu..keh keh..sampai kena jumpa doktot tiap minggu kes berat badan turun..risau klu baby x sihat..


so minggu lepas dh pergi scan .. alhamdulillah,smuanya okei. kpala baby dah ready turun kbawah,good position doktot kata..saiz n berat baby adalah normal walaupun ummi dia trun berat badan..baby dah 1.15 kg..alhamdulillah syukur..

ummi pon xtau nak makan apa
muntah2 still ada.. 
bukan morning sickness dah ni.nak evening ka night ka hapa dah..hiii..

24 May 2012

:: kicking time !! ::

9:37 AM 0 Comments

.. assalamualaikum ..

malam ni terasa nk menaip..
alhmdulillah,dah masuk bulan ke 6 kandungan yong
syukur padamu ya allah atas nikmat yang Kau berikan

baby dah mula bgerak + menendang
boleh tahan aktif anak ummi ni
paling terasa aktif time ummi dia nk tidoq..
nak ajak ummi main dgn dia la tu..

anak ummi sayang..
moga membesar dgn sihat
moga jadi anak yang solah & solehah



Pada 25 minggu kehamilan, bayi anda hampir 660 gram beratnya, dan 35 sentimeter panjang bila diukur dari mercu kepala ke tapak kaki. Lemak bayi mula ditambah pada tubuh badannya yang kelihatan panjang and ramping. Pada 26 minggu, skan otak fetus menunjukkan respon terhadap sentuhan. Jika anda tujukan cahaya pada perut anda, bayi anda akan menolehkan kepalanya. Ini bermakna saraf optiknya lengkap dan sudah berfungsi. 

Bayi anda juga terus mengambil nafas kecil, sebagai latihan untuk hari jadinya. Ini semua persediaan yang dibuatkannya untuk menarik nafas pertamanya bila dilahirkan. Bayi anda membesar dengan cepat, dan otaknya berkembang secara pesat pada peringkat ini. Beberapa pakar percaya yang bayi-bayi mula bermimpi pada 27 minggu kehamilan! Pada 29 minggu kehamilan, anda bukan sahaja memasuki trimester ketiga, bayi anda juga sudah membesar sehingga 39 sentimeter panjangnya, dari kepala ke jari kaki. 

Nota: Setiap bayi berkembang secara berlainan. Muka surat ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

01 May 2012

.. malas hapdet ..

7:34 AM 2 Comments

.. salam ..

lama benor x hapdet belog nih..
tetiba trasa lak nk menaip mlm ni..hihi

syukur masih lagi bernafas hingga ke saat ini
kandungan yong dah nak masuk 21 minggu..means 5 bulan 1 minggu la..
lelaki ka perempuan belum tau.
as for me and my hubby no matter gugurl or boboy,we acept it

dah masuk bulan ke 5 ni menjadi2 jgk muntah+meloya
awai2 time 2-3 bulan rilek ja..
hihi..anak ummi kat dalam tu banyak akai la..
xmo nakal-nakal tau~

23 March 2012

:: fruit salad ::

10:04 PM 1 Comments

salam...
lama bebenor x menaip dlm blog nih..
al maklum la...sibuk bebenor..


tetiba hari ni terasa lak nak menaip..bkn ape,nak tayang something..
hehe..dok x dok perut ni trasa nk sgt makan salad buah2an..
apa lagi,balik skolah ja trus yong singgah kedai buah..
habis diborong sgala buah2an yang ada

epal ijau , merah , anggur ijau, merah..jambu ..tembikai
then cari yogurt + thousand island

sampai2 ja umah terus potong2 buah n gaulkn dengan bahan2 yang ada...
tada...siapla sudah salad buah-buahan

yummy !!


resepi :

- buah2 an ( ikut suka korang la nak bubuh buah apa pun.. )
- yogurt
- kismis
- thousand islang @ mayonis
- boleh tambah sdikit gula utk tmbah manis..

then simpan dlm peti ais..mkn sjuk2 sgt la sedap !!