09 August 2017

#THROWBACK MODE : PREGNANCY MEMORIES



Bismillah

Entry ni bertangguh setelah beberapa bulan dek kerana kesibukan ugasan hakiki and ketiadaan mood untuk menaip.Passion menaip somehow menghilang just like gone by the wind..Insya Allah slow-slow cuba konsisten balik menaip di sini

Adakala kakyong rasa macam too private nak share benda-benda gini
tapi,bila memikirkan kakyong menggunakan blog as medium 
untuk keeping all the memories alive,even sepanjang tempoh kehamilan & 
kelahiran Siti Zubaidah pun ada kakyong share di sini..maka,kakyong memilih untuk biarkan memori kakyong yang ini pun ada di sini

tq korang yang sudi singgah jenguk dan baca blog kakyong

*  *  *  *


its funny how a LINE could drive our life CRAZY
.
turning the sadness into the joy,or turn a smile into a tear
.
alhamdulillah,selepas setahun 7 bulan Allah izinkan 

kakyong & bamwi melihat 'garisan' ni setelah beberapa episod 
debar,mengharap,pasrah,kecewa bersilih ganti di setiap bulan
.
Allah saja yg tau betapa seronoknya kami untuk nikmat 

melihat 'garisan' ini..tiada yg lain melainkan SYUKUR .

and as normal preggy mommy alhamdulillah semuanya baik-baik belaka..alah tu taklah seteruk waktu cikSiti dulu,cuma yg kakyong perasan kakyong saaangat suka makan keropok lekor..ekekeke.To be exact is masa ke Langkawi awal tahun tu..dia punya feeling bila tengok keropok lekor ya ampunnn!
.
nak mengidam bukan-bukan idok la,just macam biasa .. and tak teringin pun benda-benda masam , buah-buah pun x layan..ikan kukus bamwi  jadi suka makan,kakyong bedal ja .. hihii
.
and the 1st day time kakyong bagitau bamwi kakyong pregnant,pleaseee doakan moga Allah pelihara semuanya..doakan kakyong n baby sihat,xalah,x mengidam benda mengarut and so on .. sebab doa suami kan terbaik untuk si isteri .. bila lagi nak mintak doa specific dari toklaki kannnn
.





untuk setiap kehamilan,pastilah semua ibu berdoa agar kandungannya selamat
begitulah juga kakyong dan bamwi



this is our officially 1st scan my dear
waktu ni masih terlalu awal,dalam lingkungan 7 weeks kalau tak silap

walaupun ada yang kata masih terlalu awal nak buat buku pink,kakyong on ja
pihak klinik pun tak da membebel awal sangat ka apa

and something yang kakyong perasan,macam awal sangat pula doctor buat scanning
tapi kita layankan saja..hehe.Doc kata scan awal so nak make sure kandungan dalam keadaan baik,sekarang banyak kes double line tapi tak mengandung,cyst bagai

sebenarnya,kakyong ada sejarah 'Blighted Ovum' & keguguran lepas bersalin kat Siti Zubaidah tu..Ala,bahasa mudahnya mengandung tapi kantung kosong takda baby dalam tu.So bila buat scanning,rasa cuak pun ada..tapi doc kata masih terlalu awal,memang belum nampak baby dalam kantung tu..nanti dia akan buat follow up untuk another scanning,selainnya kakyong diminta untuk bertenang and enjoy my pregnancy,jaga kesihatan and alert dengan makanan yang masuk ke mulut..hehe

and then .. kakyong mula bleeding on off start minggu ke 10
berkejar ke hospital juga la bila dah mula turun darah,but still doc kata kandungan masih ok,cuma perlu lebih rehat..hehe,senyum jelah kakyong bila doc sebut bab rehat ni..biasalah kalau dah jadi mak-mak ni..korang tau la istilah rehat tu camna kan,still dengan perjawatan hakiki ke sekolah setiap hari,driving sendiri hantar anak ke sekolah bagai..hihi




and ....

insya allah .. 
another sweet day,sayang
walau sedih setara mana ummi,sedih lagi perasaan abah
Allah itu sentiasa ada
belum masanya sayang
Allah Maha Mengetahui & percaturanNya tak pernah salah
terima kasih untuk rasa bahagia kepada ummi & abah
walau untuk seketika


selepas lebih kurang 2 minggu bleeding on-off
malam isnin 21/3/2017 kakyong mula senak perut,cramp rasa macam senggugut
darah makin banyak keluar,dah macam period,heavy flow
memang terasa darah keluar berketul-ketul

esok pagi,seketul besar darah sebesar ibu jari tangan keluar
time tu memang dalam fikiran kakyong,its over dah..

suami masih di kedah,bergegas pulang
kakyong ke hospital dengan mak ayah
di bahagian kecemasan doc buat scanning,
masih bersisa walau ketul darah banyak dah keluar
doktor sarankan untuk proses cuci ( nanti kakyong detailkan bab ni di entry lain ye)
maka kakyong pun ditolak masuk ke wad,bersiap untuk cuci



* * *




last scanning ,
time ni hilang segala rasa cuak dek kerana nampak bentuk baby di dalam tu


alhamdulillah ya allah
walau seketika,nikmatMu tak terhingga untuk kami

Moga Kau permudahkan kami untuk terus sihat & kurniakan kami zuriat yang soleh dan solehah

amin


5 comments:

  1. trimakasih sudi kongsi memori i..sy pun trying to conceive nie.
    doakan

    ReplyDelete
  2. Insha Allah.. Teruskan usaha dan doa... Perancangan Allah yang terbaik untuk kita...

    ReplyDelete
  3. Ameen Ya Mujib moga Allah perkenan untuk next baby. Rindu line tu.

    ReplyDelete