15 August 2017

RESEPI UDANG : BUTTERPRAWN PALING SENANG!


assalamualaikum

korang masak apa hari ni?
kakyong masak udang

gigih bangun awal sebab nak berButterPrawn

meh kakyong nak share resepi paaaling senang..macam biasalah,kakyong ni bukan pandai sangat masak,tapi nak masak jugak yang sedap tapi mudah

setelah bermesyuarat dalam group telegram,godek resepi di google & youtube..maka terhasillah resepi ni

RESEPI BUTTERPRAWN

Bahan-Bahan

1. 1/2 kg udang 
2. 1/2 buttercup
3. Minyak secukupnya
( agak-agak ja )
4. Telur 3 biji
5. Bawang Putih
6. Cabai melaka
7. Susu pekat
8. Perasa secukupnya


Cara- Cara :

Udang diperisakan dengan serbuk hilal,sos tiram,sos black pepper & sos bbq sebelum dimasak
( Ni optional la ikut mana bahan yang ada di dapur )

1. Masukkan butter dalam belanga
2. Masukan minyak secukupnya
3. Masukkan telur yang dah di kacau 
(macam buat telur dadar..kalau ikut resepi,depa guna TELUR KUNING SAHAJA tapi kakyong hentam guna semuaa putih & kuning)
jangan lupa,time masukkan telur,tuang dalam keadaan mangkuk tu tinggi dari belanga..ala-ala macam buat teh tarik pon boleh laa..and kacau satu arah,cepat-cepat & membentuk bulatan naaa & masukkan sedikit susu pekat untuk rasa manis-manis-masin
4. Angkat telur & tapis minyak .. minyak tu boleh buat untuk goreng udang pula

untuk goreng udang pula ..

1. Bawang putih & cabai ditumbuk,tumiskan
2 . Masukkan udang , goreng jangan lama sangat nanti udang jadi keras pulak
3. Potong bawang besar & masukkan untuk hiasan & boh perencah sesedap rasa
4. Angkat
Kakyong tak tapis dah udang sebab acah-acah berkuah sikit udangnya

SIAP UNTUK DIMAKAN




2 comments: