08 July 2010

:: kembali ber-blog-ing ::

... salam alaik ..
diam x diam..dh hbs pun cuti smester..dari bulan 4 tu..skrg dh bulan 7..mau 3 bulan gak la melepak ternak lemak kat umah nu...dan dlm masa tu jgk..of kos la mcm2 perkara yang berlaku..unforgettable moment la..

aktiviti utama bila dh balik umah..mcm biasa la..btugas sbg suri rumah..tlg2 mak apa yg patut..kontrak masak,lipat baju,kemas umah..mak plak boleh la tlg2 ayah kat kebun..adik pun sama..aku gak la yang rilek kat umah smbil layan tgk tv kat dapur time masak...haha
time cuti ni jgk la aku tukaq status..
alhamdulillah...keluarga si dia dtg merisik..and secara rasminya aku menjadi tunangan si dia pada 19 JUN 2010..syukur..1 bab dah setel..bab berikutnya menyusul..smoga dpermudahkan dlm sgala urusan..
amin ya rabb ..







enough pasai tu..ada story mori y lbh byk..dlm ms cuti ni jgk la..kami sekeluarga mnrima kesedihan..tok meninggal dunia..sakit dah lama..and masa hari kematian arwah..aku yang ada dgn dia..with her till her last breath..


antara ramai-ramai anak cucu dia,aku mndapat peluang utk melihat detik terakhir arwah..arwah sndiri y mintak nak ke hospital..ayah anak laki tunggal arwah..
tok mengadu sakit perut..mntak bw ke hospital..ayah pun bw la..masuk wad pkoi 9 pg..aku la dok melayan kerenah tok..sepanjang hari dia menggelisah..sakit perut..xmau tidoq..sekejap baring,sekejap bangun..dan bila malam je..makin dia gelisah..hati terdetik jugak..mgkin dah sampai masanya tp aku diamkan saja..x sangka secepat itu..bukan x nmpak beza tapi..apa yang berlaku spt sediakala..cuma aku perasan,dia ada tanya :
cu (maksu) xmai ka hari ni??
time tuh dah pkoi 11 malam
ptg tu dia ckp : aku x mau org lain jaga aku malam ni..
hang suruh ayah ang mai jaga aku.
.


pkoi 1.50 pagi..aku nampak tok menggeletar..dia mengucap sendiri..aku pun sebut kalimah syahadah..nafas terhenti area pkoi 1.55 pg..bila tok dah kaku..aku panggil nurse..dan doktor sahkan tok dh x da..innalillahi wa inna ilaihi rojiu`un.

ALLAHU AKB
AR..
kelu gak aku dlm situasi tu..aku call ayah..btau tok dh xda..ayah pun apa lagi..terus mai hospital parit buntar..tunggu punya tunggu lepas setel urusan,dlm pkoi 5.30pg jenazah selamat smpai ke rumah..adik beradik anak cucu semua diberitakan..alhmdulillah,semuanya sempat melihat arwah utk kali terakhir..urusan pengebumian berjalan lancar..alhamdulillah..
..moga dicucuri rahmat..

amin

0 comments:

Post a Comment