18 July 2014

RESEPI DURIAN CREPE .. 1ST TIME BUAT!


Assalamualaikum 

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

Hari ni nak share story berbuaka puasa semalam
1st time buat DURIAN CREPE
zaman orang dok menggila durian crepe
yong rilek sajo .. sini macam susah sikit nak jumpa
1st time makan pon time makan kat Kampung Baru , 
ada diorang letak kat kaunter tu..

Bukanlah sadis sangat sampai tak pernah makan
tapi tak sampai tahap teringin + mengidam
haha.. anak menakan pupu yong pon dok jual benda alah ni 
tapi kat kedah la..

okei .. risik punya risik resepi dari anak menakan pupu yong 
and sorang cikgu kat skolah yong ..maka ..dapatlah hasilnya!
kita layan gambar dulu sebelum share resepi yee


RESEPI :

Bahan-bahan untuk kulit :

1. Telur - 3 biji
2. Butter / minyak ( lebih kurang 2 sudu )
3.Susu cair  - 3/4 tin
4. Garam - 1 sudu kecil 
5. Gula - 2 sudu besar 
6. Tepung Gandum - 3 sudu
7. Tepung Ubi - 2 sudu
8. Tepung Kastad - 4 sudu
9. Tepung Jagung - 4 sudu
10 . Esen vanila , pewarna kuning

Bahan-bahan inti :

* yong beli siap yang dalam botol spray tu .. hihii
** durian dalam 10 ulas , lenyekkan dengan sudu agar halus

CARA-CARA :

1. Blender susu cair ,telur . garam , gula
2. Masukkan butter / minyak , esen vanilla & pewarna, teruskan blend
3. Masukkan tepung perlahan-lahan 

siap

* tak perlu terlalu likat , sedang-sedang saja

gunakan senduk bersaiz sederhana , api pun slow
masak dalam pemanggang ajaib or kuali yang tak melekat
macam buat kuih ketayap
or bila dah tuang tu korang boleh ratakan dengan bontot senduk tu
saiz pun sedang-sedang ja

bila dah setel buat kulit ,
apa lagi
masa untuk membungkus~

spray cream , letak isi durian & spray sekali lagi
then bungkus bagi jadi empat segi ^^

sori la , tak sempat nak snap time dok bungkus
maklum la.. 1st time buat


keratan rentas yang kureng mengancam sebab crepe tak montok
ya ampun ..!

lepas ni nak try dengan cream yang buat sendiri plak
tak pakai yg spray punya ~

selamat mencuba ye kawan-kawan!






3 comments:

  1. wow.. tak cantik rupa tak pe kak.. janji masuk mulut uuuumph sedap.

    ReplyDelete
  2. @mujahidah : hihi.. 1st try,blh boh durian byk2 ~
    @CT Humairah : tu la psal nya ~

    ReplyDelete