21 January 2016

WILBUR SCOVILLE ON GOOGLE TODAY : SI PENGUKUR KEPEDASAN



Assalamualaikum & salam sejahtera

Hari ni,masih nak berentry mengenai doodle di google

kalau anda perasan,hari ni di paparan google ada kartun ni 
bersempena ulangtahun kelahiran Wilbur Scoville


siapa dia?
Actually,di google hari ni ada paparan game
Wilbur Scoville ni saintis yang mencipta julat kepedasan 
ye la,cili kan ada banyak jenis






so,kalau korang klik-klik kat game ni,ada la banyak infonya

serius best
haha..klik-klik tambah ilmu ye adek-adek

jom kita cekidaut perbandingan kepedasan beberapa jenis cili yang telah dibuat





woww
hebat betoi depa ni
memang berapi la makan cili-cili ni

rupanya baru tau yang bell pepper ni satu-satunya kepedasan tahap SIFAR/ZERO
ngeeee

hari ni saya dah tahu,anda bagaimana?

20 January 2016

LOLA FLORES ON GOOGLE TODAY


Assalamualaikum

Alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN



ehem..hari ni LOLA FLORES di google
sapa dia?

María Dolores "Lola" Flores Ruiz (21 January 1923 – 16 May 1995) 
was a Spanish singerdancer, and actress.



Lola Flores, a native of Jerez de la FronteraCádiz (AndalucíaSpain
was an icon of Andalusian folklore and Spanish Gypsy culture, recognized throughout Spain as well as internationally. Flores was not a gypsy herself but identified strongly with the Roma people and culture and eventually married into a Gitano family.[1] She did, however, acknowledge that she had been told her maternal grandfather was of Romani extraction.[2][3] She became a famous dancer and singer of Andalusian folklore at a very young age, performing flamencocopla, and chotis and appearing in films from 1939 to 1987. She experienced her greatest success performing in folklore shows with Manolo Caracol, who was her artistic partner until 1951.


haa..sekarang korang dah tau sejarah si Lola Flores ni

18 January 2016

Sophie Taeuber-Arp in Google Today!


assalamualaikum
alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

baru dapat bersiaran dek kesibukan tugas hakiki

hari ni buka google ja,ada gambar ni 



mengenai Sophie Taeuber-Arp
Jom kita cekidaut


Sophie Taeuber-Arp (/ˈtɔɪbər ˈɑːrp/; 19 January 1889 - 13 January 1943) was a Swiss artistpaintersculptor, anddancer. She is considered one of the most important artists of geometric abstraction of the 20th century.

wah,bukan calang-calang artis ni tau

kalau nak tau,dia satu-satunya artis wanita yang wajah dia ada atas wang kertas swiss

Taeuber-Arp is the only woman on the current series of Swiss banknotes in Switzerland; her portrait has been on the 50-franc note since 1995. A museum honoring Taeuber-Arp and Jean Arp opened in 2007 in a section of the Rolandseck, Germany, train station redesigned by Richard Meier.



lagi info : cekidaut SINI 

17 January 2016

MENGELUH vs BERSYUKUR


Assalamualaikum

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

selamat berHari ISNIN
nampaknya dah lebih seminggu tak update entry
ya ampun

busy la bila dah kembali bersekolah
itu ini dengan mesyuarat
aktiviti pun padat

banyak benda nak story
tapi hari ni nak mulakan dengan 
MENGELUH vs BERSYUKUR











sejauh mana kita bersyukur di sebalik kesusahan kita?


12 January 2016

HOLIDAY #3 : LAWATAN KE PETROSAINS DENGAN CIK SITI ZUBAIDAH~


Lepas ja makan-makan di Sushi King,kami teruskan aktiviti.Dah alang-alang dalam KLCC kan..masuk la ke Petrosains dengan Siti Zubaidah

adik tolong booking dah tiket,kami terus pick-up kat kaunter je la..maklumlah,cuti sekolah.for sure ramai orang!

tapi part beratur,tetap kena beratur jugak..nak naik kreta hitam punya pasal.
Nasibla siti Zubaidah tak melalak sebab takut..hehe


muka ceria dapat tiket



















selesaiiii~

HOLIDAY #2 : MAKAN-MAKAN DI SUSHI KING



Korang suka makan sushi tak?

Ada orang kata SEDAP,ada yang kata tak lalu nak makan..hehe
Yong ni umumnya pernah la merasa yang adik beli di TESCO tu..tu je la

makanya,waktu yong ke KLCC cuti baru-baru ni,sempat lah merasa

Actually, jakun sikit sebab tak pernah makan,kalau sensorang jenuh terkulat-kulat yong nak mengOder..nasibla ada adik.haha..statement tak menahan!

dari bangi yong drive keta & parking kat area pejabat adik di G-Tower,ampang park tu,pastu kami naik train ke KLCC.Lunch hour,mak aih...ramai benorr umat!

Makanyaaa...selamat menjamu selera!












sedap oit~

03 January 2016

02 January 2016

WELCOME TO YONG NORLIZA.COM


assalamualaikum & salam sejahtera

ehem..perasan tak blog berwajah baru?
dan..domain baru juga!



ngeee

ya,officially blog yong sekarang adalah YONGNORLIZA.COM..
jadi kerja la jugak mengadap NetKL untuk daftar domain baru ni.Maklumlah,dah tua-tua nak mengingat balik itu ini.

sayang juga dengan nama SAAT HATI BERBICARA tu,
thats why la yong still mention kat header

template pun sendiri bikin..godek-godek coding bagai,alhamdulillah..berjaya!

rajin-rajin la singgah sini,insya allah yong pon akan rajin juga mengUpdate entry!