13 July 2014

RESEPI PUDING KARAMEL PALING SENANG!


assalamualaikum

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalamn nikmat ISLAM & IMAN

ramadhan dah melangkah hari yang ke 16 dah
sekejap ja masa berlalu kan ??

okey, masalah alignment blog lari dah setel
al maklumlah ..memang out bab-bab coding bagai nii

okey , hari ni nak share resepi
PUDING KARAMEL PAAAALING SENANG di dunia
cewah~

kalau nak tau , puding karamel ni.. zaman study dulu bila pi bazar teringinnnn sangat..tapi kadang-kadang ja beli sebab rasa mahal sangat ! 1 slice tu rm 2.50 kot
ye la kan , student ..berkira wooo nak membeli~
padahal tiap hari membeli murtabak tak pa ja
hahaha

okei .. back to tajuk

bahan - bahan :

1. Telur 3biji*
2. Setengah tin susu cair*
3. 1 sudu kecil esen vanila*
4. 1 sudu kecil tepung jagung* ( yong tak masukkan pun )
5. 1 sudu gula*
6. 1 cawan gula utk gula hangus

* blender kan bahan-bahan tersebut , ketepikan

Cara membuat gula hangus :

Masukkan gula dalam periuk kecil
api sederhana
biarkan sehingga cair
believe me,jangan dok kacau,nanti berketul!

( sementara tunggu tu , boleh siapkan bekas untuk kukus )

bila dah mula mencair baru start kacau sampaila berwarna keperangan
jangan lama sangat,sebab nanti kalau dah mula gelap , 
means gula korang memang dah hangus,pahit!

lepas siap ja gula hangus,boleh tuangkan terus masuk dalam bekas yang korang nak guna untuk kukus puding tu dan tuangkan yang diBlender tadi slow-slow
kukus dalam 10-15 minit lebih kurang

siap!

tadaaaa~




* resepi ni untuk sekali makan ja , 
kalau rasa nak banyak lagi,boleh up 5 biji telur,1 tin susu cair
terpulang pada anda


okei .. semoga bermanfaat~

7 comments:

  1. eiqa setujuu, hari tu tengok Azam Ramadhan Su kat tv3..
    Tengok la part dia buat puding karamel..
    Laaa senang rupanya..
    Tp syg eiqa kurengg karamel ni sbb manis sgt. hihii
    Tp teringin nakk buatt.

    ReplyDelete
  2. @ eiqa : takpe,pasni buat lagi.. prctice made prfect ^^
    nth betoi ka dak BI ku itteww

    ReplyDelete
  3. Kalau dayah buat, dayah x suka bubuh telur . Sebab bau telur . huhuhuuu .. Tapi lain org lain style kn . Mahal maybe sebab kos telur dlm puding tu . :D Salam Ramadhan sis
    http://nurulhidayahpeace.blogspot.com/2013/12/resepi-puding-caramel-tanpa-telur.html

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan yang ke 16 dah...Selamat berpuasa dan saja ja blogwalking ni..Tengok blog kawan2.Datang dari Blog MiaLiana.Seronok sebab Mia rajin kumpul Link semua blogger supaya memudahkan kita blogwalking antara satu sama lain. Selamat berbuka puasa ya ;-) (lagi 3 jam jaa)

    ReplyDelete
  5. wah sedapnyaa fav nih salu beli siap je lepas nih kena try buat pulak thanks for resepi

    ReplyDelete
  6. bookmark dulu !
    nanti rasa-rasa nak buat, or kakak zakwan nak buat ke, boleh la bagi dia tengok :)

    ReplyDelete
  7. heheee prctice make prfect..
    xpee, anggap la eiqa x nampak, ^^
    tp xtau la koot ade ayat made prfect.
    akak kan teacher, hehe

    ReplyDelete