21 July 2014

MH17 & TEGURAN IMAM MUDA HASSAN : SETUJUUU



assalamualaikum ..
Alhamdulillah masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

Hari ni nak berEntry pasal MH17
sejak peristiwa tu,memang yong tak da buat apa-apa entry mengenainya walaupun sebenarnya banyak yang bermain di fikiran , tergedik-gedik rasa nak taip dalam blog ni .. tapi hold jap la..sedih terasa setiap kali yong tengok gambar-gambar mangsa nahas,mana dengan nampak mainan kanak-kanak lagi..laju ja air mata turun..ye la,dah jadi mak budak,cepat pulak sensitip~



tertarik dengan teguran IMAM MUDA HASSAN 
mengenai pertanyaan-pertanyaan wartawan kepada keluarga mangsa..
bagi yong memang semak dengar soalan ni bila tengok dalam TV..
ye la,cuba letak diri kita sebagai family mangsa,
orang dok sibuk tanya soalan-soalan merapu..
tu semua nak bagi naik rating ka apa..nak tambah sedih ?



pastu sentap pula para wartawan ..hurm



20 July 2014

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk


Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014

19 July 2014

RESEPI : HOMEMADE ROTI JOHN



Assalamualaikum ..

Alhamdulillah , masih bernyawa hingga ke saat ini 
Dalam nikmat ISLAM & IMAN
SYUKUR 

Ramadhan hari ke 22 dah
Kejap ja masa berlalu,kan ?
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya,aminn

Entry hari ni nak story pasal juadah berbuka puasa petang semalam..hihi
Kalau nak tahu,Ramadhan kali ni baru 3 kali yong ke bazar tau~
ye la,dah kerja , dok rumah ada la masa nak memasak
kalau zaman study tu memang pelanggan tetap bazar la
line mana, ada jual apa siap boleh hafal
bazar stadium,INSANIAH kat kedah tu, jalan langgar,pendang,tanah merah semua sampai
pastu bazar PKNS bangi,kat area shell bangi,putrajaya pon redahh
tu semua dah jadi kenangan manis~

back to entry
nak share resepi roti john
dek kerana time ke bazar cari roti john tak jumpa
nampak la dalam FB ada buat guna pemanggang ajaib
maka .. cari la bahan2 nya~
simple sajoo

Bahan-bahan:

1. Roti panjang gardenia yg memang untuk buat roti hotdog & roti john
2. Daging cincang
3.Bawang putih , bawang merah 2-3 
4. Sedikit serbuk kari tak kisah daging ka ikan dalam 1 sudu
( kalau tak nak takpe ..)
5. Perencah hilal / cukup rasa , garam
6. Cabai yang diBlend , sos , serbuk lada
7. Telur 5 biji 

Cara-cara :

** INTI
( guna belanga biasa je,tak payah pakai kuali ajaib lagi )

1. Tumiskan bawang merah,bawang putih
2. Masukkan cabai yang telah di Blend dalam 2 sudu
3. Masukkan perasa : perencah hilal / cukup rasa , 
serbuk kari , lada,garam , sos - kacau
4. Masukkan daging cincang yang telah dibasuh & ditoskan
( Daging ni korang rendam la dulu bagi hilang ais & dia takkan 
berketul-ketul..akan jadi haluss ja )

ketepikan


now .. masa yang ditunggu-tunggu

- belah roti john korang
- masukkan inti daging cincang tadi , ratakan
( tak perlu tebal sangat , sedang-sedang sajo )
- tuangkan telur dadar & letakkan roti
- tutup pemanggang , api sederhana & tunggu masak

.. gitu la rupenye ..


- angkat roti & bolehkah korang hiaskan dengan 
sos , mayonis or thousand island ~
siap ^^

hohooo.. lazat kannn ??


moga bermanfaat 

hihi.. buat sendiri senang , makan pun puas!
bak kata cikgu skolah yong
HILANG LAGI SORANG CUSTOMER PAKCIK ROTI JOHN !



18 July 2014

RESEPI DURIAN CREPE .. 1ST TIME BUAT!


Assalamualaikum 

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

Hari ni nak share story berbuaka puasa semalam
1st time buat DURIAN CREPE
zaman orang dok menggila durian crepe
yong rilek sajo .. sini macam susah sikit nak jumpa
1st time makan pon time makan kat Kampung Baru , 
ada diorang letak kat kaunter tu..

Bukanlah sadis sangat sampai tak pernah makan
tapi tak sampai tahap teringin + mengidam
haha.. anak menakan pupu yong pon dok jual benda alah ni 
tapi kat kedah la..

okei .. risik punya risik resepi dari anak menakan pupu yong 
and sorang cikgu kat skolah yong ..maka ..dapatlah hasilnya!
kita layan gambar dulu sebelum share resepi yee


RESEPI :

Bahan-bahan untuk kulit :

1. Telur - 3 biji
2. Butter / minyak ( lebih kurang 2 sudu )
3.Susu cair  - 3/4 tin
4. Garam - 1 sudu kecil 
5. Gula - 2 sudu besar 
6. Tepung Gandum - 3 sudu
7. Tepung Ubi - 2 sudu
8. Tepung Kastad - 4 sudu
9. Tepung Jagung - 4 sudu
10 . Esen vanila , pewarna kuning

Bahan-bahan inti :

* yong beli siap yang dalam botol spray tu .. hihii
** durian dalam 10 ulas , lenyekkan dengan sudu agar halus

CARA-CARA :

1. Blender susu cair ,telur . garam , gula
2. Masukkan butter / minyak , esen vanilla & pewarna, teruskan blend
3. Masukkan tepung perlahan-lahan 

siap

* tak perlu terlalu likat , sedang-sedang saja

gunakan senduk bersaiz sederhana , api pun slow
masak dalam pemanggang ajaib or kuali yang tak melekat
macam buat kuih ketayap
or bila dah tuang tu korang boleh ratakan dengan bontot senduk tu
saiz pun sedang-sedang ja

bila dah setel buat kulit ,
apa lagi
masa untuk membungkus~

spray cream , letak isi durian & spray sekali lagi
then bungkus bagi jadi empat segi ^^

sori la , tak sempat nak snap time dok bungkus
maklum la.. 1st time buat


keratan rentas yang kureng mengancam sebab crepe tak montok
ya ampun ..!

lepas ni nak try dengan cream yang buat sendiri plak
tak pakai yg spray punya ~

selamat mencuba ye kawan-kawan!






14 July 2014

13 July 2014

RESEPI PUDING KARAMEL PALING SENANG!


assalamualaikum

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalamn nikmat ISLAM & IMAN

ramadhan dah melangkah hari yang ke 16 dah
sekejap ja masa berlalu kan ??

okey, masalah alignment blog lari dah setel
al maklumlah ..memang out bab-bab coding bagai nii

okey , hari ni nak share resepi
PUDING KARAMEL PAAAALING SENANG di dunia
cewah~

kalau nak tau , puding karamel ni.. zaman study dulu bila pi bazar teringinnnn sangat..tapi kadang-kadang ja beli sebab rasa mahal sangat ! 1 slice tu rm 2.50 kot
ye la kan , student ..berkira wooo nak membeli~
padahal tiap hari membeli murtabak tak pa ja
hahaha

okei .. back to tajuk

bahan - bahan :

1. Telur 3biji*
2. Setengah tin susu cair*
3. 1 sudu kecil esen vanila*
4. 1 sudu kecil tepung jagung* ( yong tak masukkan pun )
5. 1 sudu gula*
6. 1 cawan gula utk gula hangus

* blender kan bahan-bahan tersebut , ketepikan

Cara membuat gula hangus :

Masukkan gula dalam periuk kecil
api sederhana
biarkan sehingga cair
believe me,jangan dok kacau,nanti berketul!

( sementara tunggu tu , boleh siapkan bekas untuk kukus )

bila dah mula mencair baru start kacau sampaila berwarna keperangan
jangan lama sangat,sebab nanti kalau dah mula gelap , 
means gula korang memang dah hangus,pahit!

lepas siap ja gula hangus,boleh tuangkan terus masuk dalam bekas yang korang nak guna untuk kukus puding tu dan tuangkan yang diBlender tadi slow-slow
kukus dalam 10-15 minit lebih kurang

siap!

tadaaaa~




* resepi ni untuk sekali makan ja , 
kalau rasa nak banyak lagi,boleh up 5 biji telur,1 tin susu cair
terpulang pada anda


okei .. semoga bermanfaat~

PERCAYA PADAKU





P/S : LAYAN LAGU JAP~




Aku tak tahu apa yang kurasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu melihatmu

Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu


[*]
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku 'kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku


[**]
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku 'kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku

Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku 'tuk selalu menatimu
Untuk katakan ku ingin dirimu

Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku


Back to [*][**]

Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu


Back to [*][**]

Back to [*]

ALIGNMENT BLOG LARI ???


Assalamualaikum

Apa pendapat anda mengenai susun atur blog ni ?
Actually , baru lepas buat 1 entry
Tetiba lari pulak kedudukan tu
Yg owner blog,chat box , nuffnang bagai tu
Dok selari ja dengan entries
Walhal patutnya dok sebelah kiri nuuu

Ke tablet nu punya display yg lari ?

Cer komen sikit ..

JOM MENGUNDI !!!!


Assalamualaikum ..

Sebelum lelap mata , nak buat satu entry
Pasal mengundi ..
No no no .. bukan pilihanraya!

Nak minta kawan2 undi & like gambar yong
Masuk contest la pulok ..

Hihii

Segala like anda amatlah dihargai 
Dan didahului dengan ucapan 
TERIMA KASIH


Klik gambaq naaaa

Mmmuah!

11 July 2014

HANYA KERANA CHARGER !


assalamualaikum ..

tajuk entry petang ni
HANYA KERANA CHARGER

yep !

hanya kerana charger la yong baru ja sampai rumah
pecut kembali ke sekolah
sebab tertinggal atas meja

penting sangat ke ?

ye la,tu satu-satunya charger yong
esok , lusa cuti ~

kalau esok sekolah,tak kisah la kan
sebab esok boleh ambil

beli lain ?
makan modal laaaaa
baik buat beli kat bazar~

10 July 2014

UPDATE SIKIT ..


assalamualaikum

alhamdulilah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

ramadhan dah menginjak hari yang ke 13 kita berpuasa
syukur,masih diberi kesempatan untuk menunaikan ibadah

hari ni jumaat , rilek jap sebelum masuk mengajar
jadual dah berubah start minggu ni


jom,siapkan lesson plan!

09 July 2014

It's July Giveaway


Klik banner untuk join!

Banyak hadiah disediakan. Mencari pemenang masing-masing. Kalau nak jadi salah seorang daripadanya, mehh pakat join giveaway ni!

Antara hadiah yang disediakan ialah cash RM50, Pretzel cookies, Shawl, Blouse and many more.
Anda mungkin orang yang bertuah itu! Mehh join :D

07 July 2014

FROM KOREA WITH LOVE


assalamualaikum 

alhamdulillah , masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN 

camna puasa korang
hari ni dah 10 ramadhan ~

jap ja kan.. pejam celik - pejam celik
moga masih punya hayat untuk habiskan Ramadhan~

oh ya . entri kali ni pasai KOREA plak

bukan bab travel .. ni bab ole-ole dari korea

teddy bear ni adik yong beli dari korea time dia travel ke sana
tak ingat dah bila dia kesana .. 
Comei ja bear ni dalam pakaian korea
Apa ntah nama nya..hihiii
masa tu siti zubaidah pun lebih kurang 4-5 bulan umur dia

 

cantik tak bear-bear ni ??

well .. sampai sekarang , bear-bear ni fevret siti zubaidah
walau ada bear yang lain, yang ni jugak dia usung
siap masuk dalam buai lagi..
dodoikan bear-bear

  

gambar ni snap malam tadi.. hihihi
    

06 July 2014

GA Cash RAYA RM1000 by Emas Putih

As-Salam

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]




RESEPI : ROTI CHEESE BERDAGING



Assalamualaikum

Alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
Dalam nikmat ISLAM dan IMAN

Hari ni dah masuk Ramadhan hari ke 8
Nak kongsi resepi lagi
Kali ni resepi yang agak simple

Sesuai sangat la kalau nak buat kudap-kudap
Or sesekali nak tukar selera time berbuka puasa

Bahan-bahan : 

1. Roti gardenia
2. 3 biji telur
3. 1/2 tin susu cair
4.Daging cincang
5. Sos , cheese , bawang , 
mayonis @ thousand island 

Cara-cara :

1. INTI

- basuh daging cincang & toskan
- masukkan daging ke dalam kuali & 
rebus sehingga air kering.boleh add on sedikit garam 
dan serbuk lada or serbuk hilal kalau mahu

2. ROTI
- pecahkan telur & pukul bersama susu cair
- salut roti bersama telur tadi
- masukkan ke dalam kuali
(Yong guna kuali ajaib tu..senang tak melekat)
- letakkan daging tadi
- hiaskan dengan bawang , 
sos ,thousand island & mayonis
- last sekali , taburkan cheese
(kalau nak letak yg cheese 4 segi tu pon boleh)
-masak lebih kurang 5 - 10 minit,
Api slow ja..kalau kuat nanti hangit bawah!



Tara ... siap dah.. 
Lazat kannn ???

Sila la terai buat ^^

05 July 2014

KENDURI NASI ARAB!!



Assalamualaikum ..
Alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
Dalam nikmat Islam & Iman

Tengah-tengah malam ni nak up entry yang dah bertapuk
Actually,sepatutnya dah up entry ni seminggu sebelum Ramadhan.. layan je la ye..

Kisahnya,dah lama mak ayah dok plan 
nak buat kenduri sikit,
makan- makan jemput kawan-kawan diorang
Makanya..tarikh yang sesuai dah ada,yong pon jadi chef la
Chef yang tak seberapa
Buat la nasi arab , 
untuk tetamu dalam 20 orang
Ni la first time masak nasi arab banyak-banyak
Guna periuk yang besar plak tu..
Hihi..pengalaman
Perasan macam buat katering pulak!


Yong buat sendiri rempah nasi arab ni
Of kosla dengan bantuan pakcik google
Sebelum ni buat rempah ni sikit2 ja,
Kali ni buat banyak,
stock bila-bila rasa nak buat nasi arab lagi,senang!

Yong guna jintan manis,jintan putih,buah pelaga,lada
Serbuk ketumbar,serbuk cili & serbuk kunyit

Untuk resepi rempah tu,meh KLIK SINI



Tara ... inilah hasilnya
Cuak jugakk sebab takut nasi tak masak
Ye la,masak guna periuk besar tu 6kg beras tau!

Makan dengan lauk ayam panggang,
 dalca & sos cabai istimewa!

Alhamdulillah,setel dah bab kenduri kecil-kecilan ni
Insha allah,pasni boleh buat lagi!

01 July 2014

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 BY AINAA ROSEBERRY

Click Banner Untuk Join!

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 | AINAA ROSEBERRY | Giveaway ini dianjurkan oleh Ainaa Roseberry dengan kerjasama Mawar Khayalan dan  Fero Music. Malah juga di sponsor oleh beberapa blogger yang terkemuka seperti:














Giveaway ini akan berlangsung dari 2 Julai 2014(Rabu) hingga 20 Julai 2014(Ahad). Pemenang akan diumumkan 3 hari selepas GA ini tamat iaitu pada 23 Julai 2014.

PANAS!! BAYI DIBUANG DALAM TALI AIR !!!



assalamualaikum 

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

setel buat urusan harian , datang buat entry
Entry hari ni pasal BUANG BAYI

Barita ni diPost dalam group FaceBook
Kes berlaku dekat ja dengan kawasan yong,Area Bagan Serai
Dalam umat Islam dok menjalani Ramadhan hari ke-3
kami dikejutkan dengan kes pembuangan bayi
Dalam tali air pulak tu !!




Allahu Akbar ..
apa la yang bermain di fikiran ibu yang mengandungkan anak ini sampai tergamak buat macamni..sementara nak habis hayat anak tu,siksanya dia bergelut dgn maut di dalam air!
Kenapa tak tinggalkan di tempat-tempat yang boleh orang temui bayi tu dalam keadaan selamat??
 ( bukanlah statement ni nak HALALKAN perbuatan,tapi sekurang-kurangnya anak itu masih bernyawa! )

Sedih sangat hati ni bila tengok kes-kes camni
Orang yang kawin bertahun-tahun tak ada anak,nak anak
Yang tak kawin buat maksiat , buang anak !