19 March 2013

:: hoMemade cheEzy weDges wooi!! terbaEk ~ ::



halu... assalamualaikum !!

apa habaq hari ni kawan2 ??
ada sihat ka ??
ekeke..mood baeekk pagi2 hari , 
moga y baik2 blaka untuk kita smua hari ni dan sterusnya..
i-allah ameen..

maka kita mulakan entry yang tajuk bagai nak rak tu dngan sepenuh hati ^^
nak share resepi  homeMade CheEzy weDges
kredit to kak siti hajar for d resepi
muehehe

bahan2 nya ialah :

1. kentang ( klu 4 biji pun bnyak gak dpt , klu nak wat stok , sila guna lagi banyak )
2. kiub / stok ayam ( add-on time rebus )
3. Garam
4. telur putih
5. Serbuk perasa ( hilal dan apa saja yang anda suka )
6. serbuk lada hitam
7. serbuk kari ( x kisah kari ikan ka ayam ka dasing ka..nk bg spicy )


cara2nya :

1.cuci kentang secucinya..xpayah buang kulit ye kwn2.. 
   pastu potong + rebus hingga empuk..jgn lupa boh garam + kiub ayam td.
   bila dah empuk,angkat + toskan sekeringnya


cantik x si kentang2 suci ??

sementara si kentang2 suci kering,bolehlah sediakan bahan untuk "Aserejé~
( mesti korang blurr apsal lak nak "Aserejé ?? )

campur smua bahan2 perasa tadi
nak senang masukkan dlm plastik y agak besar y bleh muat kentang

seblum "Aserejé , salutkan dgn putih telur
nak kasi mlekat
pastu korang masukkan kentang dlm plastik + bolehla korang "Aserejé
ala.. mcm korang buat donut, gaulkan dgn gula tu..


 ini la hasil nya ..

lepas tu..apa lagi .. ada 2 opsyen kat sini..
anda bleh trus goreng , decorate + makan or
 SIMPAN DLM FREEZER untuk stok mashuk.. 


tada .............
buat bekal p skolah ^^ 


oh ye..yong boh mayonis ladies choice + thousand island + sos
klu nak buat rsepi mayonis sdiri , nanti yong update lagi
nak masuk kelas 

slamat mencuba ^^
daaaaaaaaa ~





:: Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist ::


.. salam ..
alhamdulillah , masih bnyawa hingga ke saat ini 
dalam nikmat ISLAM + IMAN

lama x buka blog,bersawang woo
so kita mulakan entry TAHUN ini dengan 
Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist



Assalamualaikum...




Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Mac dan April iaitu pencarian bermula dari 19 Mac 2013 hingga 11:59 malam 21 Mac 2013 nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

  5. Harap segmen ni mendapat sambutan.

    Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.


    .