02 September 2013

resepi nasi arab

8:15 PM 2 Comments


Assalamualaikum..
Ahlan wasahlan ke blog yong yang dah agak bersawang
Maklumla,lama x post entry..

Hari ni nak buat entry pasai nasi arab.
La ni nak makan nasi arab x gaduh nak p negeri arab
Kat malaysia ni rata cerok ada kedai nasi arab

Pasni pi kedai pun x gaduh dah
Sebab??
Boleh buat sendiri...
Jom yong bagi resepi^^




Bahan2 :


Beras basmathi mengikut sukatan yang anda mahukan.
( untuk resepi yong,3 pot beras )
- Basuh dan rendam lebih kurang sejam,toskan

Bahan tumis :

Bawang putih
Bawang merah
Halia

Carrot , kismis




Rempah kabsah



Jintan manis*
Jintan putih*
Ketumbar*
Lada hitam*
Buah pelaga*
Serbuk kunyit
Serbuk cili

Goreng tanpa minyak bahan bertanda * lebih kurang 5 minit
Pastu blend..hasilnya..

( yong masukkan bahan2 secara pukal,sukatan dalam 5sudu.bila blend kita boleh simpan dlm bekas..)




Cara-cara :

1. Tumiskan bawang putih,bawang merah,halia yang ditumbuk
    - xperlu masukkan bunga lawang,kulit kayu manis sbb akan jadi nasi    
      beriyani.
    - tumis guna minyak+marjerin skit..sedapp baunya..

2. Masukan sesudu besar rempah kabsah yang kita bled tadi

3. Masukkan air.
    Kalau sukatan beras tadi 3 pot,masukkan ait 3 pot guna sukatan yang sama

4. Masukkan carrot yang dicincang comei dan kismis.add on sesedap rasa anda

5. Masukkan beras yang ditoskan tadi

6. Tutup periuk , tunggu nasi masak


** yong guna rice cooker,tumis atas dapur dulu.bila dah masukkan beras lebih kurang 5 minit,angkat rise cooker masuk dalam bekas dia,and biar dia masak guna elektrik plak..hihi..jangan lupa kacau elok2 time tumis tu untuk elakkan nasi berkerak!

Okei..done resepi nasi arab.
Untuk lauknya,terpulang pada anda ^^













19 March 2013

:: hoMemade cheEzy weDges wooi!! terbaEk ~ ::

6:19 PM 0 Comments


halu... assalamualaikum !!

apa habaq hari ni kawan2 ??
ada sihat ka ??
ekeke..mood baeekk pagi2 hari , 
moga y baik2 blaka untuk kita smua hari ni dan sterusnya..
i-allah ameen..

maka kita mulakan entry yang tajuk bagai nak rak tu dngan sepenuh hati ^^
nak share resepi  homeMade CheEzy weDges
kredit to kak siti hajar for d resepi
muehehe

bahan2 nya ialah :

1. kentang ( klu 4 biji pun bnyak gak dpt , klu nak wat stok , sila guna lagi banyak )
2. kiub / stok ayam ( add-on time rebus )
3. Garam
4. telur putih
5. Serbuk perasa ( hilal dan apa saja yang anda suka )
6. serbuk lada hitam
7. serbuk kari ( x kisah kari ikan ka ayam ka dasing ka..nk bg spicy )


cara2nya :

1.cuci kentang secucinya..xpayah buang kulit ye kwn2.. 
   pastu potong + rebus hingga empuk..jgn lupa boh garam + kiub ayam td.
   bila dah empuk,angkat + toskan sekeringnya


cantik x si kentang2 suci ??

sementara si kentang2 suci kering,bolehlah sediakan bahan untuk "Aserejé~
( mesti korang blurr apsal lak nak "Aserejé ?? )

campur smua bahan2 perasa tadi
nak senang masukkan dlm plastik y agak besar y bleh muat kentang

seblum "Aserejé , salutkan dgn putih telur
nak kasi mlekat
pastu korang masukkan kentang dlm plastik + bolehla korang "Aserejé
ala.. mcm korang buat donut, gaulkan dgn gula tu..


 ini la hasil nya ..

lepas tu..apa lagi .. ada 2 opsyen kat sini..
anda bleh trus goreng , decorate + makan or
 SIMPAN DLM FREEZER untuk stok mashuk.. 


tada .............
buat bekal p skolah ^^ 


oh ye..yong boh mayonis ladies choice + thousand island + sos
klu nak buat rsepi mayonis sdiri , nanti yong update lagi
nak masuk kelas 

slamat mencuba ^^
daaaaaaaaa ~





:: Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist ::

5:35 PM 6 Comments

.. salam ..
alhamdulillah , masih bnyawa hingga ke saat ini 
dalam nikmat ISLAM + IMAN

lama x buka blog,bersawang woo
so kita mulakan entry TAHUN ini dengan 
Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist



Assalamualaikum...




Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Mac dan April iaitu pencarian bermula dari 19 Mac 2013 hingga 11:59 malam 21 Mac 2013 nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

  5. Harap segmen ni mendapat sambutan.

    Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.


    .