30 July 2012

.. puding laici yum yum ..

6:22 AM 0 Comments

.. salam ..
alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini dalam
dalam nikmat ISLAM & IMAN

amacam posa hari ni ?
hope okey lagi

mari kita godek resepi
PUDING LAICI yum yum
hihihi


okei,layan mata dulu ^^



Bahan2 nya :

1- 1/2 tin susu cair
2- 1/2 tin laici
 3- boleh masukkan gula / susu pekat untuk maniskan puding
* kalau nak puding yang pink or kaler-maler,
leh add-on apa2 perisa yang anda suka

( blender ketiga-tiga bahan )

4 - sedikit agar2 & 2 cawan air
( masak sampai hancur agar2 )

Cara2 : 

1- Masak agar2 sampai hancur
perlahankan api & masukkan bahan2 yang di blender

susun laici mengikut kretiviti anda
masukkan dalam bekas & sejukkan dalam peti ais

siap ^^

.. puding karamel ..

6:11 AM 0 Comments

 .. salam ..

alhmdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

wah,sejak dua menjak ni
blog yong dah jd mcm blog masakan la pulak
resepi memanjang
requested by frienz la kunun
ekeke

tapi yong pun godek2 blog masakan gak
pastuh combine apa yang patut

ha,hari ni yong buat puding karamel
senang ja orang kata
meh godek2 resepi yong pulak.
buat simple ja sebab x mo banyak2 nanti x habis makan
membazir~

bahan2 :

untuk puding

1- telur 3 biji
2- susu cair ( 1/2 tin je sebab nak buat sikit )
3- esen vanila ( 1 sudu kecil )
4- tepung jagung / kastard ( 1 sudu. klu lebih nanti puding keras )

gula hangus

1 cawan gula
sedikit air ( lebih kurang secawan )


Cara2 :

1- Bahan2 untuk puding di blender - ketepikan

2- masak gula dengan api perlahan , bila gula mula cair masukkan air sedikit demi sedikit
( perlu kesabaran ye kawan2 sebab awal2 gula akan berketul.. API SLOW ye )

3 - bila gula dah hancur , cair sampai kaler perang ,tutup api 
( jangan lelama sangat sebab nanti rasa gula hangit time makan )
then boleh masukkan gula hangus dalam loyang

4 - masukkan puding yang di blender ke dalam loyang

5- kukus puding dalam 15-20 minit


jeng jeng..

ni la hasilnya ^^



selamat menjamu selera ~

26 July 2012

.. barang baby ^^ ..

12:49 AM 0 Comments

.. salam ..

yeeha..
aktif meng-update blog ye hari ni
kali nih dgn entry utk mom-wanna-be

barang2 apa nak beli untuk baby?
nak bawa apa msuk labour room?

hihi..this is my 1st time having baby so kena la rajin bertanya pd 
orang2 y dah berpengalaman
so..jom chek-it-out amenda yang dah yong beli
.. sekadarnya ..


lampin anakku ( kain x jarang..sesuai la utk baby )
pet-pet untuk newborn baby..


yang ni untuk mummy dia..hihi


ni plak bebaju untuk baby..yong beli 4 pasang dulu..nanti beli lagi ^^
xtau la boboy ka gugurl sebab scan x nampak jantina.
so hentam ja kaler-maler


hood + selimut baby , minyak telon


yang ni dah packing masuk raga

oh ye..jgn lupa basuh la dulu baju2 and lapin baby tu
jgn dok wat lawak buka plastik lak kat spital nanti

sekadar tu la yong shopping utk baby
selebihnya kemudia
tilam + bantal kabu tok dia buatkan
abah dah belikan kelambu
erm..rasanya lengkap dah
owh..makanan untuk ibu time dalam ward nanti abahnya yang akan handle

ha..tlupa lak tentang tajuk entry
nak bawa apa masuk labour room
ekeke

meh nak inform
- take note okei -

asingkan
- 2 psang baju baby + sarung tangan,kaki
- 2 helai lampin
- 2 helai pampers ummi
- tuala
 ( yang ni ja bagi kat nurse bila dah nak bersalin, 
yang lain raga y penuh segala bagai tu bagi abah dia pegang...hahahah )

okei... sekian ^^

25 July 2012

.. 33 weeks..menanti dalam debaran! ..

9:58 PM 0 Comments

.. salam ..
alhmdulillah,msih bernyawa hingga ke saat ini
dalam nikmat ISLAM & IMAN

amacam posa hari ke6 ?
dah kantoi ka belum ? hihi
alhmdulillah,yong & baby masih puasa.
maka minggu ni dah minggu ke 33
jap ja rasa..syukur ya allah

pagi semalam yong gi klinik
as usual utk chek perut & scan baby
hihi..baby dah 1.8kg ( normal la sbb 8bln baby dlm 2kg dah )
cuma umminya yang dok turun berat badan x habis2 lg
eheh..time bujang dulu diet x menjadi
xpernah turun pun tp time mngandung nih,menjadi2 lak turun berat badan..
haha..mau slim kah ?
aiyo..slim ? 
serius cakap bila dah 8 bulan ni berdiri lama2 
trasa sakit pinggang.al maklumla,SARAT dah
nak keliling bazar ramadhan pun 
dah x larat..
hahaha

.. puding triffle la pulok !! ..

6:34 AM 4 Comments

.. salam alaik ..

alhamdulillah,masih bernyawa hingga ke saat ini 
dalam nikmat ISLAM & IMAN

apa habaq hari ke 5 puasa ?
hope smuanya okei
as for me so far so good..
berpuasa semasa mengandung memang mencabar tapi alhamdulillah masih bertahan..
kuat semangat anak ummi..

okei,tajuk entry kali ni
PUDING TRIFFLE
actually,nak kata mengidam rasanya x kot sebab dah 8 bulan pun..hihi..jadi leh kata juadah utk berbuka puasa je la ye.yong memang suka makan agar2,puding,aiskrin & yang sama waktu dengannya.
maka nak dijadikan cerita,dengan bantuan incik GOOGLE,yong godek2 resepi yang ada..
salam blog kak azie and resepi dari anak menakan pupu ( anak spupu yong ) rohaida
boleh layan FB anak manakn pupu yong utk oder cake & macam2 benda alah yang ada..yum yum 
( meh klik  Sis cake house & cafe okei )


ni la triffle yang anak mnakan pupu yong buat..
menarik x ??



ni plak yang yong buat petang tadi
amacam ? menarik x ??
okei..cakap banyak x mo..meh skodeng resepi
senang ja utk korang buat ^^
tapi biasa la klu memasak..KENA BANYAK SABAQ!

BAHAN KEK SPONGE :-) (yg ready made pun boleh)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
- yong beli yang ready made,senag & cepat..wahaha

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa



( Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan 
api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat )


BAHAN JELLY :-)
1 paket strawberry jelly powder (brand nona)
dua cwn air panas

 ( Satukan semua bahan2 untuK jelly dalam Bekas sesuai,kacau hingga larut .Ketepikan dan biar sejuk sedikit. )

- yong guna agar2 biasa ja..jelly powder maniss sgt..

BAHAN LAIN :-)
1 tin buah koktel, asing jusnya

cara-cara :
Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi kecil2. 
susun dlm bekas sesuai.
Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel.
1st layer leh masukkan agar2 or jelly.bagi dia keras cikit.then boleh masukkan buah2an 
Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap.susun buah lagi.
 Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. 
Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
*kalau nak lagi best, boleh buat byk2 layer

okei
selamat mencuba ^^

p/s : next time nak buat tamo guna buah dlm tin,nk try fresh fruits plak 
sbb buah2 dlam tin rasa manis sgt~


14 July 2012

.. my 2nd convocation day !! ..

8:47 AM 0 Comments

.. salam alaik ..

alhamdulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat
ISLAM & IMAN..syukur

haha..malam-malam ni trasa nk wat entry
kengkonon mood tgh baek
so..layan je la ye

alhmdulillah
13/7/2012 yong berkonvo untuk kali kedua
1st degree kat INSANIAH then IPG Kampus Ipoh
alhamdulillah ya Rabb
hanya padamu aku bersyukur

kitorang sidang ke 7,hari last la..maktab lain dah mula dari hari isnin..
guru-guru sluruh malaysia berkonvo minggu lepas..
timbalan rektor IPG ucap SELAMAT DATANG KE KELUARGA PENDIDIK
Waa...sempoi !!

konvo kali ni sangat meriah dengan kehadiran insan-insan tersayang.
kali ni naik pentas pun berdua
xmau-mau si kecik dalam perut ni menendang sebelum ummi dia nak naik pentas amiks skroll.
mak ayah & adik turut meraikan konvo yong yang kedua..
syukur sangat2 dapat nikmat bersama keluarga

okei
kita layan pics time konvo!!!












09 July 2012

.. my 2nd convocation..is on its way..

9:13 PM 3 Comments


.. salam ..

alhmdulillah,syukur masih bnyawa hingga ke saat ini dlm nikmat ISLAM & IMAN

wah, minggu ni topik KONVO dipilih maka marilah kita berborak pasal konvo..hihi..actually,konvokesyen utk IPG seluruh malaysia dah bermula.. 10 - 13 julai 2012. kampus ipoh sidang last skali..means hari 13 hb tu,jumaat..yong akan bertolak ke sana i-allah 12hb dengan mak ayah,suami & baby..hihi..eksaited skit sbb nk bawa baby amik ijazah..i-allah..

SIDANG 7:
Bil
IPG Kampus
Bilangan Graduan
Pendaftaran dan Taklimat
Sidang, Tarikh dan Masa Konvokesyen
1
Pendidikan Teknik
255
11 Julai 2012 Pendaftaran 2.30 Ptg
(Ruang Legar Auditorium) Taklimat 4.00 Ptg
(Auditorium)

Sidang 6
13 Julai 2012
8.30 Pg -12.30 Tgh
2
Ipoh
662
3
Pendidikan Islam
409
Jumlah
1326


Tahniah pada semua graduan yang berjaya..
alhmdulillah,kputusan yong pun memberangsangkan utk Kursus Perguruan Lepasan Ijazah j-QAF ambilan 2011.Syukur sangat2..big thanks to beloved husband,anak ummi dlm perut,mak ,ayah , adik , kwn2 dan semua pensyarah IPG kampus IPOH.Setahun setengah yang mendewasakan dengan pelbagai dugaan & keseronokan..hihi..

maka konvo ni adalah konvo kdua yong..tahun 2009 dah grad from Kolej Universiti Insaniah utk Sarjana Muda Syariah and now untuk KPLI j-QAF plak..syukur ya allah..

so for now..waiting for posting la...skrang ni dok umah bina badan ( wlupun berat bdn turun ) wahahah..katanya area bulan 8 nak posting..KATANYA la..
raBbi yasSir wala tu`asSir
waj`alna minanNajihin..

kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah..

04 July 2012

.. 30 minggu sudah..another 6 weeks await~ ..

8:19 AM 2 Comments

.. salam ..

alhamdulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat ISLAM & IMAN

yeah..dah lama sangat x menaip kat sini so mlm ni layan crita Ameera smbil berblogging + facebooking..hahah..

syukur,kandungan dah masuk minggu ke 30..
i-allah ada lbih kurang 6 minggu berbaki.moga dapat ditempuh dengan penuh kesabaran..
spanjang tempoh 7 bulan mengandung,yong dah TURUN berat badan sbanyak 5kg lebih..
mak ai..banyak tuh.zaman x kawen dulu x penah2 turun cmtu..haha..baby nk bagi ummi dia slim la tu..keh keh..sampai kena jumpa doktot tiap minggu kes berat badan turun..risau klu baby x sihat..


so minggu lepas dh pergi scan .. alhamdulillah,smuanya okei. kpala baby dah ready turun kbawah,good position doktot kata..saiz n berat baby adalah normal walaupun ummi dia trun berat badan..baby dah 1.15 kg..alhamdulillah syukur..

ummi pon xtau nak makan apa
muntah2 still ada.. 
bukan morning sickness dah ni.nak evening ka night ka hapa dah..hiii..