28 March 2011

:: sindrom KEMURUNGAN FACEBOOK ::




.. salam alaik ..

alhmadulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat ISLAM & IMAN..
syukur pada mu Ya Allah..

lama bebenor tak menaip dalam blog ni..
maka hari ni nak memulakan rutin berblogging..hihi

tengok je icon kat atas nih sure korang tau icon apa kan..?
so dlm KOSMO hari ni ada la terbaca tentang sindrom kemurungan...
sapa y x baca paper lagi meh maca sini :

NEW YORK - Satu kajian yang dilakukan oleh Universiti Stony Brook di sini mendapati golongan remaja berasa lebih bimbang jika tidak menghabiskan masa di laman rangkaian sosial, Facebook berbanding melakukan kerja sekolah, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut para penyelidik dalam isu terbaru jurnal Pediatrics, keadaan itu digelar kemurungan Facebook.

Ia berpunca selepas remaja menghabiskan banyak masa di laman maya walaupun diberi kerja rumah oleh guru di sekolah.

Penyelidikan itu mendapati, Facebook tidak memaparkan realiti sebenar kerana orang ramai pada kebiasaan akan menghantar status atau gambar tentang diri dengan menunjukkan kehebatan diri masing-masing. Seorang remaja berusia 16 tahun, Abby Abolt bersetuju dengan keputusan hasil kajian tersebut.

"Jika kamu tidak memiliki ramai kawan dan kurang melakukan aktiviti dalam kehidupan seharian sebaliknya melihat status pengguna lain dikemas kini, saya dapat memahami kenapa mereka (pengguna Facebook) berasa sedih.

"Facebook umpama pertandingan popular tentang siapa yang mendapat permintaan kawan paling ramai," jelasnya kepada agensi berita Associated Press.

Kajian itu yang diketuai oleh Dr. Joanne Davila dari Universiti Stony Brook mendapati, penghantaran mesej, e-mel dan waktu yang banyak dihabiskan di Facebook boleh menyebabkan emosi remaja terganggu. - Agensi


hurm..macam2 hal la facebook ni kan..

zaman yong mula2 kenai facebook nih mmg pun,aprove ikut suka ja..maklumla,nak bagi ramai membe tapi time tuh kekanak riang lagi..so skarang no more aprove orang ikut sedap rasa..yang kenai ja ..y lain..sowi..x mo knai...bkn masa utk bkenalan dah time2 ni..hihi


0 comments:

Post a Comment