28 March 2011

:: sindrom KEMURUNGAN FACEBOOK ::




.. salam alaik ..

alhmadulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat ISLAM & IMAN..
syukur pada mu Ya Allah..

lama bebenor tak menaip dalam blog ni..
maka hari ni nak memulakan rutin berblogging..hihi

tengok je icon kat atas nih sure korang tau icon apa kan..?
so dlm KOSMO hari ni ada la terbaca tentang sindrom kemurungan...
sapa y x baca paper lagi meh maca sini :

NEW YORK - Satu kajian yang dilakukan oleh Universiti Stony Brook di sini mendapati golongan remaja berasa lebih bimbang jika tidak menghabiskan masa di laman rangkaian sosial, Facebook berbanding melakukan kerja sekolah, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut para penyelidik dalam isu terbaru jurnal Pediatrics, keadaan itu digelar kemurungan Facebook.

Ia berpunca selepas remaja menghabiskan banyak masa di laman maya walaupun diberi kerja rumah oleh guru di sekolah.

Penyelidikan itu mendapati, Facebook tidak memaparkan realiti sebenar kerana orang ramai pada kebiasaan akan menghantar status atau gambar tentang diri dengan menunjukkan kehebatan diri masing-masing. Seorang remaja berusia 16 tahun, Abby Abolt bersetuju dengan keputusan hasil kajian tersebut.

"Jika kamu tidak memiliki ramai kawan dan kurang melakukan aktiviti dalam kehidupan seharian sebaliknya melihat status pengguna lain dikemas kini, saya dapat memahami kenapa mereka (pengguna Facebook) berasa sedih.

"Facebook umpama pertandingan popular tentang siapa yang mendapat permintaan kawan paling ramai," jelasnya kepada agensi berita Associated Press.

Kajian itu yang diketuai oleh Dr. Joanne Davila dari Universiti Stony Brook mendapati, penghantaran mesej, e-mel dan waktu yang banyak dihabiskan di Facebook boleh menyebabkan emosi remaja terganggu. - Agensi


hurm..macam2 hal la facebook ni kan..

zaman yong mula2 kenai facebook nih mmg pun,aprove ikut suka ja..maklumla,nak bagi ramai membe tapi time tuh kekanak riang lagi..so skarang no more aprove orang ikut sedap rasa..yang kenai ja ..y lain..sowi..x mo knai...bkn masa utk bkenalan dah time2 ni..hihi


15 March 2011

:: Contest Adik-Beradikku Yang Cute ::



.. salam alaik ..

hola..lama bebenor rasanya yong x join contest..
kalu nih nk join CONTEST ADIK-BERADIKKU YANG CUTE
oleh saudara FADHIRUL AHMAD

ha...ni la pic y dipertaruhkan..jeng jeng
gmbar yong & my only brother time raya..
adik cayang..meh kita join contest nih..
maka rasminya yong tag adik ye ^^



kpd kwn2 yang lain,jgn sesegan join contest ni..utk mklumat klik je nama tuan punya contest ^^

10 March 2011

:: pengalaman menjaga masa ::

salam alaik

alhmdulillah,syukur msh bnyawa hingga ke saat ini dalam nikmat ISLAM & IMAN

lama dah x mnulis dalam blog ni..sowi incik blog,yong agak cibuk..hihi
so..hari ni nak story pengalaman menjaga masa..

pernah korang menjaga masa ??
actually last week yong jadi PENJAGA MASA untuk pertandingan tadarus Quran.
for te 1st time ever la yong jadi penjaga masa..pengalaman berharga tu..ingat senang ka nak timing time kasi tepat,mana dengan nak usya bakat2 pelajar tu..mak ai..bcerita bagai nak rak,baca ayat quran siap bertarannum ^^
syukur...
ya allah,kau bantulah anak-anak didik kami agar sentiasa beramal dengan apa yang telah mereka pelajari..



eksyen skit ^^

09 March 2011

:: bila budak menyanyi... ::



.. salam alaik ..

alhmdulillah,masih bnyawa hingga ke saat ini dlm nikmat ISLAM & IMAN..

hari ni dah masuk minggu ke 3 yong mngajar di sekolah..syukur sbb yong dpt nikmat begelar pendidik ..hari ni dok tengok gelagat bebudak darjah 1 dalam kelas iqra'..macam2 kerenah dok ada...hihi..x larat nak gelak dbuatnya..huruf FA disebut SA..sesedap oren je bebudak tu padahal baru ja kawan2 sebut...
bila time nyanyi lagu alif ba ta..mak ai..semangat nya~

nak pulak time nak balik..time tu la berbaris,baca doa..bagai nak rak bebudak tu baca doa kuat-kuat..tambah plak dengar ustaz cakap : baca pelan ustaz x bagi balik..hihi..

teringat zaman kekanak riang dulu..camtu la jugak kita kan..hihi..
majoriti budak bawak beg tarik..zaman yong dulu anak2 org kaya je bw beg tarik,beg swan tu ha...tengok kwn2 pakai beg tuh teringin sgt nak ada tp x penah ada pun...

berbalik kpd bebudak drjah 1 tadi..yang lelaki majoriti beg ada katub BEN-10..
yang pompuan plak...ha,mesti la beg katun princess,kaler pink..hihi..

sronok la sgt...dh hbs bc doa,
ucap SYUKRAN YA USTAZ,SYUKRAN YA USTAZAH,,trus diorang salam cium tangan ^^


07 March 2011

:: busy..ke ?? ::


.. salam alaik ..

alhmdulillah..masih bnyawa hingga ke saat ini dlm nikmat ISLAM & IMAN

amboi..lama benor teman x megHapDet blog teman yek..
ejeje...sibuk la sangat sejak-sejak berkerjaya ni..hihi

alhamdulillah,dah masuk minggu ke 3 bgelar guru..syukur atas segala nikmatmu ya ilahi..
bantulah aku dalam pjuanganku ini..kau pmudahkanlah segalanya..

sepanjang 3 minggu nih banyak sangat pengalaman yang yong dapat..
ok la..nanti story lagi...ujung minggu ni balik maktab~

lalalala....