28 February 2010

27 February 2010

:: reunion ::

8:31 AM 0 Comments


















... salam alaik ...

hari nih hari y best..pkoi 11.30 aku amik tren ke KL..nk ke masjid negara..ada pameran halal kt ctu..punya la ramai orang kat sana..mcm-mcm bnda y djual..aku pun ada beli brg HPA skit kt ctu..siap jumpa jalil hamid & maizawati lagi ( ex-wife akhil hayy )
hihi..thts not the point of the day ok..

nk story ttg 1st reunion hari ni..slepas lebih kurang 14 tahun x jumpa..aku jumpa dgn MARYAM kat msjid ngara..actually planning nk jmpa pun on the spot dlm facebook time dok komen gmbar kat page PUTERI SALINA..agak cdih la sbb putri n syuhada x dpt join sbb dorng ada pgrem lain..Syu,Ina..next time kita wat 2nd reunion lak erk??

hiihi..lepas ja pusing-pusing kat area masjid negara tuh,aku n maryam meronda plak dkt jln tnku abd rahman..pergh~ best la sgt kt ctu..cuci mata..jamu perut..thanX moyo for chicken chop treat...hihik..ada dia beli shawl jat citu..aku pun dapat gak tudung pink sehelai ( wah,lama dah mncari x jmpa..jmpa jgk kat jalan TAR tdung pink chomell )

singgah solat kat msjid psekutuan..then balik umah moyo..on the way nk smp umah dia,lalu la segambut tengah,pastuh nmpak skola lama aku-SK TMN SRI SINAR..hoh,serius aku dh x prasan..lau sorng2 drive leh sesat aku kat ctu..dah lbih 10 thun aku tggalkan segambut..suma dh brubah..flat SPPK still cmtu tp dh burok la..tgh2 pmbngunan...hihi

balik,aku naik tren dari kepong..
lalu kat hentian segambut..syahdu siot sbb kat ctu la kitorang main2 pas balik dr skola..dr hntian sgmbut tuh,nmpak lg kuil hindu y ada kt ctu,kwsan pkburan islam y stiap hr kami lalu time balik skola..cuma y brubahnya atas bukit tuh dah xda stinggan..y ada suma umah pangsa...totally changed..hahaha..

but..i`m here now..back again...
sapa nak sangka akhirnya aku kmbali disini kan???

haza taqdir minallah..wal hamdulillah :)



25 February 2010

:: salam maulidurrasul ::

10:44 PM 0 Comments
... salam alaik ...

selawat dan salam untuk junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W
dan moga kita mendapat syfaat daripadanya..jgn malas nk berselawat tau~



so..topic of the day : MAULIDURRASUL

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.



SO....skrg nih sejarah ttg maulidurrasul suma kita dah tau...tapi..apa tindakan kita???

- sejauh mana kita kenal dgn Baginda??

- sejauh mana kita mengamalkan ajaran baginda ??

adakah dalam sesetengah hal shj atau dlm stiap aspek kehidupan

- sejauh mana kita menghayati sunnah baginda ??


selamat beramal

:: hatiku dan hatimu ::

10:39 PM 0 Comments

hati..

kalau sebut pasal hati sure thing orng akan kata nak berbicara mgenai perasaan..
betul..ada la kena mengena jgk dgn post kali ni..
so..hatiku dan hati mu..bukan dlm frasa jiwang ok..

sejauh mana kita pandai menjaga hati orang lain ?
adakah hati kita yang sering dilukakan ?
ataukah kita mnjadi punca kelukaan hati ??

kdg2 dlm mnjaga hati seseorang
kita lukakan hati insan yang kita sayang
most terrible
org y sayangkan kita...

tp..hati kita cmna plak??? sedap2 ati ja dok bg sakit...time ada prob,pndai mai cr..time senang kita y ada mslh nih dia wat doNno..mcm ni ka kawan>> kita bgurau sikit trasa hati ..mai tang kita dia perli kaw-kaw pnya..malu beb!!
hampeh~




22 February 2010

:: insaflah wahai diri !! ::

8:47 PM 0 Comments
.. assalamualaikum ...

alhmdulillah...tamat sesi pngajian utk hari isnin 23 feb 2010.1 klas ja hari ni,KAJIAN AGAMA..best la sesi hari nih..suasana menarik,tertarik..memang the bomb..hihik..kehadiran penuh 8 orang,semestinya 3kuntum bunga mekar sntiasa ada di tengah2 kumbang berlima.

pngajian mngenai SIKHISME..menarik juga isu y dikupas bsama2 teman dlm kuliah td..btambah lg ilmu hari ni..alhmdulillah..

so,habis ja kuliah pkoi 11,trus kami ke kafe..mjamu selera..then off to library ang here i am..blogging before typing my assgnment..haha..2 more to go..2 dah selesai..alhmdulillah,bahan rujukan dah ada..tgai nk olah..next week submit asgmnt kajian agama,pastuh minggu 1 lg utk Pusaka plak...haish~

tunggu apa lg..siapkan asgmnt ko...mgu dpn nk present !!!

21 February 2010

:: membunuh diri & orang laen ::

3:21 AM 0 Comments













... salam alaik ...

pekabo??
hope sihat belaka...alhmd,masih dberikan rahmat utk bernafas di bumi ini..alhmdulillah syukur ya allah..

topic of the day : merokok

ye..merokok...mcm nk jd ketua kempen TAK NAK plak kan..hihi..layan je la..
neway..nk story psai rokok,perokok n penghidu asap rokok..

memula kita story situasi y tjadi..me & my family g mkn2 kt 1 rstoran y ala-ala best..last nite at home kitorang kuaq mkn kt DIKIR SEAFOD..tgh2 dok tunggu oder smpai..hidung aku tangkap satu bau yang mmg amat aku anti..BAU ASAP ROKOK..maka..aku pun cari dr mn dtgnya bau busuk tu..pusing blakang..ada la 3 couple..balak msing2 dok isap rokok.huh,bdk2 hingusan..konon macho la dpn awek isap rokok..y best part..awek2 dorng suma tutup idung n ada y tbatuk2...adus...aku usya je dorng..tau plak glabah bila kena usya..tolong la weh..x macho la isap rokok dkt public..dpn awek2...GUYS,GIRL HATE WHEN U`RE SMOKING..it`s not funny..zmn skrg ni ko ensem la cmno pun,tp klu merokok...prmpuan akan buat prtimbangan semula...dahla merosakkan jantung sendri,pastu babitkan org lain y menghidu plak..adeh~

ni la akibat kempen kerajaan y x bjaya..hahaha..



17 February 2010

:: berkebun bsama family ::

11:57 PM 0 Comments



















... salam alaik ..

bila dh mula ber'blogging' nih..mcm2 hal la y ada nk diperkatakan..so kali nih nk story ttg aktiviti time holiday..agak best...blh la hilangkan stress kan..hohoh

utk pngtahuan,kitorang1 fmily berkebun 2-3 hari lepas..best amat la sbb dh lama x bkebun..kena pulak time dh mula nk tengahari..bpeluh2 la..tp sure thing..kitorang suma enjoy..

aku tlg adik aku tanam pokok sawit- actually,tlg pegang tali tape nk ukur jarak antara pokok je..hihik..pastuh dia korek lobang n tanam la pokok sawit tuh..pastu aku tolong bakaq rumput2 kering y ada kt situ..balik umah apa lagi..bau asap la kami berempat..hihik~

:: what a boring holiday ::

11:52 PM 0 Comments

... assalamualaikum...

huh...dh hmpir smgu x mnaip dlm blog nih..bosan memanjang..
balik umh x da apa aktiviti menarik melainkan mbuat kja2 umah y x sberapa..hihih

balik lepak2 kat umah x da apa aktiviti mmg la memboringkan..tmbahan plak dgn pemanasan global ni..dh rasa mc dok dlm sauna je kt umh tu time tghari...

11 February 2010

:: cuti bermula ::

9:45 AM 0 Comments



... salam alaik ...

maka dengan ini diisytiharkan bermulalah cuti mid sem...smp 22hb nih..14hb btolak pulang ke kmpung halaman dgn ktapi...20hb mai balik~yeeha

alhmdulillah..hr nih setel pun sesi pmbntangan asgmnt fiqg muamalat..sumanya bjalan lancar..and hr nih dpt pnglaman baru la..pas bentang ada sesi soal jawab..hah..gelabah ko nk bg jwpan..muahahah..pastuh dr hailani bg la komen2 kat kitorang berempat...fuh...lega amat sbb dh hbs bntang 2 madah..pas cuti ni lg 2 madah..undang-undang pusaka & kajian agama-agama..cumanya hr nih y agak kuciwa ualah...sesi lakonan km tangguh lpas ry cina...very dsappointed..bkn km ja,geng2 laki pun cdih..punya la pulun redi nk blakon..bdk2 laki pkt bw sgala mcm kostum y ada nk balakon..mnjiwai watak la sgt..hihi...km tmpah mknan utk enjoy2 tgk lakonan...jmuan cmtu je la...pas ry cina nih nmpk gynya tgk lakonan je la..xda mkn2 dh..lau nk wt mkn2,kn kuaq modal lg la...huwaaaaaaaaaaa

ptg td g antaq mbe balik kt st bus kajang...hihi..2 days to go~





09 February 2010

:: menyiapkan 1 lg asgmnt..fiqh muamalat..due:this thursday 11/2/2010 ::

1:28 PM 0 Comments
.. salam alaik ::

awai aku bgun hr nih..tdow jap jer..stay up utk type asgmnt fiqh muamalat..hihik..nk present lusa..rilek je br nk type..mmg nk cr nahas la..rabbi yassir wala tu`assir..utk hr khamis nih ada 2 acara y menanti..pg2 km klas bhsa arab..kn blakon..still kitorang x blatih lg utk lakonan..group km 4org n alhmd,dr kaseh dh aprove km pnya qissah qasirah ( cerpen daa.. ) aku akan mlakonkan watak singa..boleh ka jd singa nt???kak yong akan jadi ular,kak aida jd pengembara and last but no least..kak wani akan jd pencerita..hihi..apa nk jadi lusa,jadi la..hantam la labu...

then..utk fiqh muamalat...
madah Dr Hailani..prepare for presenteation..utk mggu nih,4 org y akan mulakan pbntangan kts kija..sorg laki,3 org pompuan..i-allah aku akan present mngenai tajuk Bai` Bi thaman Ajil y mnjadi produk glemer bg bank2 y mnjalankan sistem perbankan islam..stelah pulun mncari mklumat n stady,aku akn terjemahkannya sebaik mungkin dlm presentation aku lusa...gudluck~


:: matinya demokrasi di PERAK ::

3:07 AM 0 Comments
Hari ini kita menyaksikan satu episod malang bagi demokrasi dinegara kita apabila kuasa rakyat yang diberikan oleh rakyat kepada Pakatan Rakyat tersungkur rebah di Mahkamah Persekutuan dengan pengumuman Zambry yang naik secara kudeta disahkan sebagai MB Perak.

Kalau ada yang menganggap Zambry menang bergaya dengan para hakim memberi kemenangan 5-0 kepada beliau, sebenarnya saya rasa kemenangannya adalah kemenangan yang tidak kena gaya.

Dakwaan awal saya berdasarkan maklumat yang diterima dan saya terbitkan di blog ini pagi tadi bahawa semacam BN sudah dapat mencium lebih awal mereka akan menang bila dikatakan mesyuarat exco kerajaan BN akan diadakan diibu negara esok, dan lebih sepuluh orang ADUN yang hadir di mahkamah hari ini..

Begitu juga semasa pendengaran kes sehari suntuk pada 5 Nov tahun lepas, seorang pun tidak hadir , mungkin kerana mereka tahu keputusannya bukan pada hari itu dan tiga bula akan datang dari tarikh 5 nov itu.

Selain itu sangat menakjubkan kemenangan diberikan sebanyak 5-0 kepada Zambry. Itulah kata orang tua-tua kalau nak berbohong jangan sampai mengaku umur sendiri lebih tua dari umur bapa kandung.

Begitulah keputusan pada hari ini nampak sangat ada bibit yang menyebabkan ianya boleh dipertikaikan oleh banyak pihak apalagi oleh penyokong Pakatan Rakyat sendiri.

Bukankah satu masa dulu Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Aziz Abd. Rahim pernah mengesahkan dalam penghakimannya bahawa DS. Nizar adalah MB Perak yang masih sah.

Begitulah kebanggaan BN pada hari ini bila MB Zambry telah disahkan oleh Mahkamah. Mereka bercakap berdegar-degar sejak di mahkamah lagi.sampiakan di TV mereka nampaknya gembira sungguh. Namun perlu di ingat dan ditegaskan Mahkamah buka jalan penyudah dalam kemelut Perak.

Kuasa rakyat adalah kuasa keramat dan penyudah kepada krisis ini. saya sesungguhnya tidak dapat memberi jaminan kepada persoalan apakah penyokong Pakatan Rakyat boleh menerima keputusan ini kerana kuasa yang Pakatan dapat adalah melalui mandat rakyat, Namun BN merampasnya melalui kudeta yang terancang.

Kalaulah ini demokrasi yang di banggakan oleh BN maka bolehkah rakyat menerima sepenuhnya cara BN merampas kuasa yang mereka berikan kepada Pakatan Rakyat dan sesudah itu di sahkan di Mahkamah?

Bukankah Pilihanraya setiap 5 tahun sekali adalah jangkamasa bagi menubuhkan sesebuah kerajaan. Segala keputusan yang diumumkan dalam setiap pilihanraya itulah yang sentiasa dipatuhi oleh penyokong pakatan rakyat.

Sekali ini BN kalah di Perak, dia sudah ditolak dan pakatan muncul sebagai kerajaan yang menjadi pilihannya dengan mendapat undi populer 54 pratus. Namun BN betul-betul gila kuasa dengan mengadakan konspirasi membeli 3 orang ADUN Pakatan sehingga menyaksikan manadat rakyat dinafikan.

Hari ini mahkamah mengesahkan kerja haram BN itu. Namun saya mengingatkan bahawa sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah jua, begitulah kerja licik BN selama ini pasti akan sampai ke satu masa dimana DUN Perak pasti dibubarkan.

Semasa itu BN akan berdepan dengan rakyat dan mereka akan sekali lagi meneri hukuman seperti dalam PRU ke 12. Zmalah saya jangka kan lebih teruk dari itu.

Apa pun semua pihak mestilah berkerja kuat dari sekarang. Khusus kepada kepimpinan Pakatan Rakyat dan seluruh penyokongnya semuanya mestilah berkerja kuat untuk memastikan kemenangan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang.

Itulah pesanan lebih awal yang saya terima dari Ust. Ahmad Awang bila keputusan diumumkan tadi, dia menjadi perangsang dan penyejuk jiwa serta peniup semangat untuk meneruskan perjuangan rakyat yang belum selesai ini.

Beberapa hari lepas saya bersama kepimpinan dan ADUN Pakatan Rakyat Perak berkonvoi ke Utara dan Selatan Perak. Sambutan dari rakyat berbagai lapisan umur dan berbagai bangsa sangat memberangsangkan. Program merakyatkan Pakatan Rakyat ternyata sangat relevan. Pakatan Rakyat ternyata masih mendapat sokongan kuat rakyat, kerana itu saya yakin kepada kuasa rakyat bukanyanya kuasa mahkamah.

DUN perak mestilah dibubarkan kalau BN betul-betul anak jantan, atau dia lambat laun akan terbubar juga pada masa matangnya tidak berapa lagi. Tempohnya mungkin kurang lebih setahun dari sekarang. Kerana itu masa terasa sangat suntuk dan singkat.

Kerana itu tidak ada yang lebih penting melainkan semua jentara Pakatan Rakyat disemua peringkat dijana semaksima mungkin bagi membuktikan keputusan mahkamah adalah salah dan keputusan rakyatlah yang paling benar.

Drs. Khalil Idham Lim,
ADUN Titi Serong.



kpd sluruh umat..la tahzan,innallaha ma`ana..
truskan pjuangan..moga stiasa drhmati allah..islam pasti bersinar~
takbir!!!!!!!!
allahu akbar! allahu akbar!! allahu akbar!!!

06 February 2010

:: solat dhuha ::

6:27 PM 0 Comments

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”

(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”

(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”

(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”


Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)


Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”

(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)


Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.


Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.
Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)


Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : ” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani )

05 February 2010

:: sesat di kuala lumpur ::

5:35 AM 0 Comments
... assalamualaikum w.b.t .......

huh..letih bebeNor aku hari nih...apa x nyer..merempit ke KL dgn classmate aku..memula ingt nk g dgn komuter ja..ntah bila dia ckp port tuh mcm jauh ja..nk ajak aku g trus dgn moto..aku on je..jgn merungut skit pnggang udah..tp y sebnor nye..bkn jauh mn pown..cuma kitorang je x taw cmno..aku ni malas nk memandai sbb aku bkn org KL pown..cuma aku taw la jgk lau dah kata bank islam dkt2 dgn sogo n bangunan MARA..at least dkt kwsn dataran mdeka tuh aku pnh la smpai..xda la perak sgt kan..hoho...
so..kitorang merempit la...dr UKM nk ke KL xde hal..45 mnit smpai la..time nk balik tuh 2 JAM kami dok ats moto..nth gena la silap jln..jap sana,jap ikut sini...aduih...mcm2 hal..alhmd akhrnya smpai gak la kt UKM..hihik...kantoi sguh...mronda rata mkn angin la kami~

*****************************

alhamdulillah..
urusan kami allah pmudahkan..pgwai y in charge bhgian kad kredit bank islam tuh bg kjsama spnuhnya..thnX so much En Sarifuddin..it means a lot..as for me,aku x de byk btanya sbb bkn tjuk aku...aku kn refer kat org lain y lbih arif ttg tjuk y aku nk wat tuh..en sarifuddin tuh pun bg la no kontek sorg ustz ni..dia ktua syariah compliant..apa2 hal aku kn setel dgn ustz tu la..so mybe esok lusa la aku berurusan dgn dia..aku dh call td,alhmd dia stju ja nk berdialog dgn aku..cuma nya km x kmpom kt mn nk jmp..dia soh trun sentul,umh dia..istri dia pon ada..aku la xtaw jln nk g sn n xda trnspot...hOooO...

slain dr ustz tuh..aku ada mnta tlg dr mbe baek aku..mOmon...so,nt aku nk bdating stdy dgn dia la psai plaksanaan BBA ( Bai` Bithaman Ajil ) y djlnkan dlm pbnkan islam di mlysia nih~



04 February 2010

:: izzah..satu renungan ::

3:38 AM 0 Comments




.. salam alaik ..

alhmdulillah,satu hari lg blalu..msih bpluang utk mngecap nikmat yang diberikan allah,masih bernyawa hingga ke saat ini... ;)
setel dah kuliah utk hari nih..so,esok mula cuti BUT aku x da ms utk rehat..
sbb??
esok aku nk ke KL dgn classmate,nk tnya ttg islamic banking..
nk dpt mklumat smpai kn ke HQ bank islam..sabaq ja la..aku g bank islam kat bangi,nk dptkn mklumat siap bw surat pngsahan tp lgsung makcik tuh x pndang..surat tu tulis aku nk wat temu ramah..alih2 dia kata..kamu blh cr mklumat dr portal kami..tut.....tu nama dia search mklumat kt internet..bkn temuramah makcik~

aduih..tu la krenah birokrasi..esok ni hope suma bjalan lancar la..aku pon esok mnumpang je dgn membe aku tuh..dia ada knai org dlm..knalan mak dia..thats why la senang nk korek mklumat..tu la hakikat dunia skrg ni..nk wat urusan,mesti mau ada kabel..klu x,ko x dilayan..maka dengan itu..aku bertekad utk mpermudahkan urusan org lain slagi aku terdaya..sbb aku dah rasa x best disaat aku perlukan bantuan,disepak-sepak ke sana sini..jap g kat org tu jap g kat org ni..lat2 habuk pon tarak~ rabbi yassir wala tu`assir..

**************************




subject matter of d day : IZZAH

tetiba je aku tringat kata2 pnsyarah aku time ngji kat KUIN dulu..kita kena ada izza ( harga diri ) ,jgn la dok rendah diri sgt..hr ni dlm klas fiqh muamalat pun Dr Hailani ada sentuh bab IzZah nih..sbg seorng mnusia,kita msti ada hrga diri..bangga dgn diri TAPI jgn la smpai timbul rasa RIAK & TAKBUR..fuh...

*************************

hari ni life ok as usual..alhmd,bjalan lancar..ptg td hujan..smpat gak aku lelap sblom mai lepak kt libry ni..konon2 nk wat asgmnt la..hehhe..update blog smbil2 type asgmnet..sempoi la tuh~
hihi..

jom...siapkan asgmnt plak~
salam..

01 February 2010

:: membuat pilihan ::

11:09 PM 0 Comments

.. salam alaik ..

hari ini aku mau bicara mngenai pilihan..

elok ja hbs klas kajian agama pkoi 11 pg td,on dway aku nk balik asrama..tpon bbunyi..panggilan dari seseorang..melamarku..
aku terkedu..pusing mau buat pilihan..yang itu kah yang ini..

aku dtawarkan utk mnjadi guru di sbuah skolah agama dkt tasek gelugor..penang..yup,aku ada aply utk jd tnaga pngajar di skola menengah..

dan..
mungkin belum rezkiku..aku berikan peluang itu kepada orang lain..ye la..aku kan tgh dok stdy lg..hihi..xpe la..stdu dlu..suma bnda nk dbuat dlm 1 masa..gena??? so for now aku knsentret la ngji kt cini dlu..x puas lg aku bmesra kt bumi UKM ni ha...

ya allah,kau murahkanlah rezekiku..kau bantulah aku dalam perjuanganku ini ya allah..bantulah aku dalam segalanya krn hanya padaMu tempat ku mengadu..hanya kau yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk diri ku ini..ameen...