30 January 2010

:: asSigmentsssssss ::

3:57 AM 0 Comments

.. bismillahirrahmanirrahim..
by d name of allah,d most gracious & most merciful



"It is only the ignorant who despise education." -Publicius Syrus-


subject matter of the day : education

alhamdulillah,
aku msh dberikan nikmat utk terus mnghirup udara pada hari ini...syukur ya raBbi..atas segala rahmatmu ke atas diriku..nikmat islam,iman...dan hr ni aku nk berbicara mnganai nikmat ILMU @ pendidikan..ada satu pepatah y mnyatakan :
"seseorang itu akan stiasa mnjadi alim apabila dia mrasakan ilmunya masih kurang dan apabila seseorang itu merasakan bahawa ilmunya telah cukup,maka jahil la dia.."

alhmdulillah,syukur krn aku tgolong dlm insan2 yang dapat mngecap nikmat ilmu...mak & ayah x pernah mengabaikan tangungjawab mereka memberi pndidikan yang sempurna kepadaku..dan skrg aku masih lg bergelar seorang pelajar..betapa besar nikmat yang aku dapat krn x smua orng dapat apa y aku dapat..ya allah,kau permudahkanlah aku dlm pngajianku...jadikanlah aku sbg pmbela agamu dgn ilmu2 yang ku pelajari..bantulah aku dalam mnjalankan tanggungjawabku sbgai seorang pelajar ya allah..

utk mggu dpn..aku ada presentation..start isnin 8/2 madah falsafah perundangan islam..alhmd dh setel 90% slide powerpoint.tgai nk edit ckit pastuh prinout utk kwn2..utk hari khamis 11/2 madah fiqh muamalat..fuh...sempoi...aku msih blum start apa..nak mampus????
aku msih lg mncari tajuk y sesuai..huhu...gena ni...???

bckp mngnai fiqh muamalat..
2hr lpas aku join seminar islamic banking..wat kat fakulti undang2..free je..tp berbaloi la..rugi btoi sapa y x p..alhmd,byk ilmu yang aku prolehi d stu.drpada syariah complaint,cara nk tntukan sm ada syrikat tu halal ke x..pastu bab sukuk..blh la sket2..hihi..pngajian santai ala bengkel..masing2 bebas mberi pndapat..xda la pegun ja..hoho

hari demi hari berlalu..pantas meninggalkan kita..beberapa detik selepas ini akan menjadi sejarah..namun dalam tiap detik yang berlalu,adakah segalanya telah dimanfaatkan sepenuhnya..??

25 January 2010

:: hari-hari yang berlalu ::

3:10 AM 0 Comments

.. salam alaik..

rasanya dh lebih smggu aku x update blog nih..sibuk l kunun..hihi..
alhmd,mggu y blalu,smuanya bjalan lancar tmasuklah pnambahan tugasan drpd psyarah..biasa la tu kan..alah bisa teal biasa..as a student no matter what u must face it...by hook or by crook..wah,speaking LONDON plak..dh lm tgai nmpaknye..hoho

so..hr ni blalu lg 1 sesi pngjian..pg td pbentang2 kts kj utk madah falsafah p`undangan islam 3org dh selamat present kt depan klas...gliran aku pun dh x lmbat..mgu dpn rilek,mgu dpn 1 lg tuh jd org kdua akan mbntang kts kj...fuh,bdebar gak bila dh tgk mbe2 bentang kts kj td..siap kn komen,kondem a`la tull...org kedah kata la la tu jgk kena..hahaha
rabbi yassir wala tu`assir..so far aku rs mcm aku je y submit kts kj dlm bhs arab..rs mcm nk je tkq wat asgmnt dlm BM tp pkiaq2 balik nt time present sure kn syarah dlm b.arb jg..klas km ada sorg bdk arab..dan dan la pngajian mcm dok insaniah dlu...hohoh..mmg la x da mslh nk ngji dlm b.arab kan..cumanya sesi pbntangan td jd lbh pnjng drpd biasa..hahaha..sabo je la~

enough psai klas falsafah p`undangn islam tu..esok pg ada klas kjian gama-agama..& aku still x
siap asgmnt tu..hahahaha..tp ada la dh btaip...dlm 5-6 muka surat...ekekeke...alhmd so far so good..mybe aku ni suka wat kj under pressure kot..tu psal la suka wt kj last minit..nk mampus~

asgmnt dr hailani still on d way...i-allah,aku akan wat bknaan bunga y dkenakan dlm pkhdmatan,,khusus pd intrest y dkenakan dlm PTPTN...doa2kan aku ey...

hr ni klas undang2 pusaka islam
dbatalkan..so,smpat la kami cewi tgkap gmbar kt cni..ikutkan hati byk je port y kami nk shoot..xpe la..we have 2 years to stay here...hahaa...ayat bajet je kan..bkn ape,UKM ni la satu2nya U y aku idamkan dlm msia nih...berangan nk stdy cni since 1st day aku tgk UKM..time tuh thn 97,aku stay kat bangi setahun...ayh aku pun kj askar lg...skrg ni,bila aku dh kmbali ke bangi,jmpa balik la kwn2 lama y ada kt cni...dlu skola drjh 5 je kt cni...alhmd,Allah dh pmudahkan aku,impian aku dh tcapai..moral of d story..keep blieving ur dreeam..tp kn ada usaha la...kjyaan x dtg bgolek tau...

16 January 2010

:: senda gurau ::

9:14 AM 0 Comments
Ada satu famili. Satu hari sedang menantu lelaki tengok TV, bapa mertua lalu di depan. Tiba-tiba bapa mertua rebah sambil memegang dada. Apa lagi, kelam-kabutlah si menantu. Isterinya dan emak mertuanya pun menerkam ke arah bapa mertua sambil pegang-pegang dada bapa mertua.

Bapa mertua tak bergerak, senyap saja. Bertambahlah gabra semua yang melihatnya. Emak mertua menyuruh menantu mengajar bapa mertua, yang di atas ribanya itu mengucap. Dia gabra, sampai isterinya pun tolak-tolak bahunya suruh cepat lakukan. Emak mertuanya ulangi lagi suruh dia ajar mengucap.

Dalam gabra itu, si menantu pun dekatkan mulutnya ke telinga bapa mertua sambil berkata: "Ma Rabbuka! (Siapa Tuhan kamu!).." Kuat juga dia sebut, hingga terkejut emak mertua bila mendengarnya.

Tiba-tiba bapa mertua tersedar dan terus berkata: "Bila masa kau jadi malaikat ni? Aku belum mati lag
i la..".

:: hujan ::

6:53 AM 0 Comments














"Hujan yg trun bgaikan mutiara..."

cmtu le rangkap lagu allahyarham sudirman..syahdu je layan lagu tu kan~hihi..
so for now wanna talk bout rain..bcoz ptg td ujan y teramat lebat dkt bandar baru bangi..

alkisah aku dgn roomAte aku g bsiar2 ptg td kat sana..konon2 cuci mata la..g ronda kat bintang..saja la g sana dh x da apa pgrem..balik je dr PTSL,solat asar trus je pecut kuda merah aku g sana..dh nk dkt smpai,ujan trun..elok km msuk dlm bngunan tuh..ujan trun mncurah2..rhmat allah utk umatnya la tu~
jalan punya jalan..cuci mata xde menda pun y kami beli..nak balik pun ujan dok lebat lg..maka..dgn selamba ya ya km pun lepak la kat kdai nasi kandaq kt bwh tu..lyn mnum jap smntara tgu ujan seryat..hihi..seryat ja ujan..apa lg..laju je kuda aku pecut g mcD..cr peosperity burger..hihi..
mau x mau balik tu redah jgk la ujan..lau tggu kang kelam pulak nk balik hstel..

Aktiviti: Bersama remaja Falak cerap gerhana

4:15 AM 0 Comments

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Ramai di kalangan masyarakat kita, hanya mengetahui kejadian gerhana matahari akan menjadikan kawasan yang mengalaminya gelap dari keadaan biasa.

Jika ianya gerhana matahari penuh, maka kawasan yang mengalaminya akan menjadi gelap penuh seperti waktu malam yang disinari bulan.

Haiwan pula menjadi senyap dan ada yang tidur kerana menyangkakan malam telah tiba.

Namun tahukah kita, selain bumi menjadi gelap, beberapa fenomena lain turut berlaku semasa keajaiban cakrawala ini terjadi?

Pernahkan anda mendengar sebijir telur boleh berada dalam keadaan tegak apabila berlaku gerhana matahari?

Ya, itulah antara yang cuba dikaji sekumpulan 25 remaja dari Universiti Malaya sewaktu berlakunya gerhana matahari separa semalam.

Mereka adalah dari Jabatan Falak Syarie Akademi Pengajian Islam (API) dan dari Jabatan Fizik Fakulti Sains mengadakan aktiviti rutin mencerap setiap kali berlakunya keajaiban cakerawala seperti gerhana matahari ini.

Beberapa biji telur ayam dan burung puyuh digunakan sewaktu menjalankan eksperimen itu semalam.

Kira-kira jam 3.40 petang, kesemua telur tersebut berjaya didirikan oleh pelajar-pelajar ini.

Ianya berlaku kesan daripada kedudukan bumi, bulan dan matahari berada dalam satu garisan sewaktu gerhana yang menyebabkan wujudnya tarikan graviti ke ke atas.

Dalam keadaan ini, putih telur dikatakan tertarik ke bahagian atas manakala kuning telur yang sedikit berat berada di bahagian bawah sekaligus mewujudkan keseimbangan.

Prinsip yang sama juga berlaku kepada kejadian pasang surut air laut.

Jika dalam keadaan gerhana, di mana bumi, bulan dan matahari berada di dalam satu garisan, maka akan berlakulah air pasang perbani atau disebut juga air pasang besar.

"Aktiviti utama kita hari ini adalah bagi melihat kebolehberdirian telur ini sewaktu berlakunya gerhana matahari, ianya mengambil daripada teori pasang surut air," jelas Mohamad Khairul Anwar Misri, ketua lajnah Falak Syarie UM yang mengetuai aktiviti cerapan tersebut.

Selain mengkaji kebolehberdirian telur, mereka juga turut mengkaji bentuk bayang-bayang yang terhasil sewaktu berlakunya gerhana matahari ini.

Menurut Khairul, dalam keadaan gerhana, bayang-bayang yang terhasil dari setiap objek adalah berbentuk sabit kesan daripada pancaran matahari yang sebahagiannya ditutup sebanyak 28 peratus oleh bulan.

"Jam 4.26 tadi adalah waktu puncak di mana kita sepatutnya dapat melihat bayang-bayang setiap objek, berbentuk bulan sabit.

"Tetapi kita tidak dapat melihatnya dengan jelas kerana gangguan dan halangan daripada awan" jelasnya lagi.

Selain menggunakan kaedah moden seperti teleskop dan kacamata khas, mereka juga menggunakan kaedah taradisional seperti melihat dari pantulan dalam air dan menggunakan kaedah 'pin hole' atau lubang kecil yang dibuat di atas sekeping kertas.

Aktiviti tersebut diadakan secara terbuka dan turut disertai orang ramai serta warga varsiti yang lain.

Terdahulu, kumpulan tersebut juga mengadakan solat sunat dan bacaan khutbah gerhana seperti yang diamalkan oleh baginda Rasulullah S.A.W semasa di zaman baginda.

Ianya disertai lebih 50 orang yang tidak mahu ketinggalan menunaikan ibadah sunat yang jarang-jarang sekali boleh dibuat.

Pada asasnya gerhana matahari merupakan satu fenomena membabitkan matahari yang sedang bersinar, secara perlahan-lahan menjadi gelap sebahagian atau keseluruhannya, kerana dihalang oleh bulan yang berada di antara matahari dan bumi.

Ianya kerana matahari, bulan dan bumi berada dalam kedudukan sebaris dengan bulan terletak di tengah-tengah antara matahari dan bumi.

Manakala menurut islam, gerhana matahari yang berlaku adalah perintah Allah untuk mengingatkan manusia supaya bertaubat, memohon ampun dan sentiasa membesarkannya.

Perbuatan solat gerhana matahari dan bulan serta khutbah adalah sunat muakkad kerana Rasulullah SAW pernah melakukannya ketika berlaku gerhana matahari.

Apabila terjadinya gerhana matahari, baginda SAW bergegas ke masjid menyeru kaum muslimin untuk bersama solat gerhana matahari.

Selesai daripada solat, baginda SAW naik ke mimbar menyampaikan khutbah yang mengandungi nasihat yang sangat penting.


sumber dari : http://www.harakahdaily.net/v2/

15 January 2010

:: kajian agama : dosa warisan ::

7:01 PM 0 Comments
.. سم الله الرحمن الرحيم ..

salam alaik~
what a wonderful life today..hr nih msih lg dlm mood cuti..kuliah hr isnin..so i wanna spend my time reading & understanding bout my task..hihi..hr ni nak cita psai asgment sbjek- KAJIAN AGAMA-AGAMA. madah nih prof jaffary awang & dr muda..ni madah elektif bg aku sbb aku amik syariah kt cni..so,aku amk madah elektif
dr jabatan usuluddin..ahakz~
pengajian so far kami ada dlm 10 org je..3 org gurl ja..laki dlm 7 org lbih krg sbb kdg2 mcm x ckup korum je..prof pun ngajaq santai..enjoy la blajaq cmtuh..

so..aku dh pun dpt tgasan utk dbuat..ttg DOSA WARISAN DLM AGAMA KRISTIAN..pergh~ actually,aku ada la basic sket2 dlm madah ni time ngaji kat INSANIAH dlu..enjoy sgt time tuh ngji dgn doktor jamil..jamil jiddan sbb asal msuk klas je dia bg coklat kt kitorang..mcm bdk2 tadika..1 paket utk bdk pompuan,1 lg utk bdk laki..dia ckp slagi x bg coklet sure x leh mula klas..hihihi..klas km time tuh dlm 50 org..bygkan la smgu dua kali klas..mau x pnuh balang wat koleksi coklet..sdp wooo coklat kopiko y dktor jamil bg..smpai skrg nih bila tgk coklat kopiko y 2 kaler tuh sure aku snyum tringat doktor jamil..& aku pun guna style dia time aku jd
guru ganti kt skola..budak-budak..umpan dgn coklat,mau x laju dia wat keja..tmbah2 time aku ngjaq PASTI..lau x bw cklat..mrajuk plak bedk2 tuh..hihihi

enough for story of d coklet..back to MILAL wa NIHAL y aku stdy kat KUIN dlu..kitab oren ni la y kmi ngji dgn dktor jamil..dlm ktab ni la aku blajaq psai agama kristian..best gak ngji madah nih..kta dpt byk info..so wat ms nih ktab ni jgk la jd rjukan aku sbb aku pn dh x bropa ingt dh..hihi..so far aku br ja mcri idea2 y ada bknaan dosa warisan.mlm td g cr bahan kt libry UKM..alhmdulillah..ada je bhn rjukan utk aku tmbh pngtahuan..hopefully aku leh siapkan tugasan nih dlm ms y dtetapkan..hoho..

- end of story bout this thing ..to be continued -







:: dingin malam ::

9:23 AM 0 Comments
jam dh pkoi 1.23 pg..
aku x mngntuk lg..heran jgk..sbb td ada telan pnadol sbb skit kpala..slalunya lau dh telan tu,kmpom lali~ hihi..roOm mate pun dh lelap..aku ja dok sbuk mnaip mncri ideA sbb nk tidow x trsa ngntok lg..

mlm ni start dh pjm bku2 dr libry..konon smngt nk wat bahas..last2 wat blog..sempoi~
sok kn knsentret la wat asgmnt..life kt cni first come first serve..so,lau aku dok nganga..msuk lalat la jwbnya..adeh~
spnjng hr nih bz mngrus apa y ptt utk biasiswa KPT..alhmd pakat2 dpt biasiswa..rizqu minallah..heheh..alfu syukran ya rabB..pastu y bestnya time lepak2 dkt bank islam..aku tjmpa ustz yg ngjaq aku kt skola agama bndr bru bangi dlu...hihi..cam x caye lak..dia kmpom la x knai aku..thn 1997 tu aku skola citu,drjah 5..skola pun staun ja kt ctu..pstu pindah ke perak~hohoho..

- end of story for now -

:: ahlan wasahlan ::

8:59 AM 0 Comments

بسم الله الرحمن الرحيم

- by the name of ALLAH,the most gracious & most merciful -


salam alaik~

maka dgn ini..alhmd..trhasil la blog stelah skian lama terperuk..hihi..actually,ni pun still blajaq2 lg cmno nk manage blog nih..hihi..enjoy~